<<<صفحه پنجم صفحه ششم صفحه هفتم>>>
پلوس خلاص کن چیست؟
تاریخ انتشار :95/3/22
معرفی پلوس
پلوس یکی از مهم ترین قطعات در جلو بندی خودرو است. نیروی تولید شده توسط موتور ماشین به جعبه دنده یا همان گیربكس و از آنجا میل گاردان این نیرو را به دیفرانسیل منتقل می نماید. در این میان دیفرانسیل وظیفه تنظیم دور چرخ ها را به عهده دارد و مابین چرخ های عقب و یا جلو ، راست و چپ و در ماشین های دو دیفرانسیل هم در جلو و هم در عقب، قرار دارد. برای این كه نیروی وارد شده به دیفرانسیل به چرخ ها منتقل شود، میله ای از درون دیفرانسیل به چرخ سمت راست و چپ وصل شده كه پلوس نامیده می شود.
همان طور که می دانید در خودروهای دو دیفرانسیل همواره نیاز به انتقال نیرو به چهارچرخ نداریم و در مواقع ضروری می توان با درگیر نمودن دنده، كمك چرخ های جلو را نیز وارد کار کرد.
در خودروهای قدیمی پلوس ها از طریق یک سری ساچمه نیرو را به شفت و پس از آن دوباره از طریق همین ساچمه ها به چرخ منتقل می شد. اما در خودروهای امروزی از طریق یک سه شاخه قوی که درون سر پلوس جای می گیرد نیرو منتقل می کند. این سیستم اطمینان بیشتری نسبت به سیستم های گذشته دارد و ضریب انتقال نیروی بالاتری نیز به همراه دارد. در سیستم جدید در اکثر خودروهای محرک جلوی جدید استفاده شده تا قدرت و گشتاور با ضریب اطمینان بالایی در تمامی شرایط به چرخ منتقل می شود.
با توجه به آنچه گفته شد در حالتی كه خودرو در وضعیت چهار چرخ نیست، نیرو فقط به چرخ های عقب منتقل می گردد، ولی در اثر گردش چرخ های جلو، پلوس به آنها نیز متصل خواهد شد. كه این خود باعث استهلاك بی مورد و مصرف سوخت زیادتر و كاهش سرعت چرخ ها و ماشین می شود.
پلوس خلاص کن چیست؟
برای جلوگیری از این استهلاک بی مورد است که پلوس خلاص كن به كمك می آید و این مسئله را حل می نماید. این وسیله بر روی مركز چرخ های جلو و درواقع انتهای پلوس های جلو وصل می شود و بر روی آن اهرمی قرار دارد كه دارای دو وضعیت آزاد و درگیر می باشد.
روش استفاده از پلوس خلاص کن
زمانی كه نیازی به استفاده از دنده كمك نداریم، یعنی درواقع احتیاج به انتقال نیرو به چرخ های جلو نداریم، این اهرم باید در حالت آزاد باشد و در غیر این صورت، یعنی وقتی بخواهیم نیرو را به هر چهار چرخ منتقل كنیم، این اهرم را در حالت قفل یا Lock قرار می دهیم.
چند نکته در مورد سیستم پلوس خلاص كن
۱- برخی اتومبیل ها از سیستم FullTime 4WD یا درگیر بودن همیشگی چهار چرخ استفاده می كنند كه در این صورت پلوس خلاص كن ندارند و اصلا لزومی برای نصب آن نیست. مانند رنجروور یا بلیزرهای مدل ۱۹۷۸ به بعد.
۲- در اتومبیل هایی كه پلوس خلاص كن دستی است، برای استفاده بهتر و اصولی تر از دنده كمك و در واقع سیستم چهارچرخ اتومبیل، باید هنگام وارد شدن به مسیرهای خاكی یا برفی، و یا كلا مسیرهایی كه احتمال استفاده از دنده كمك اتومبیل می رود، پلوس ها را قفل كرد. چراكه در بعضی مواقع ایستادن برای قفل كردن پلوس ها و سپس استفاده از دنده كمك، خود باعث گیر كردن خودرو و فرورفتن آن در زمین های برفی گلی یا شیب های تند می شود.
۳- در برخی خودرو ها، شرکت سازنده به صورت روتین پلوس خلاص كن اتوماتیك برقی تدارك دیده كه به مجرد قرار دادن اهرم دنده كمك در حالت چهارچرخ، پلوس ها قفل می شود و زمانی كه اهرم به حالت دوچرخ بر گردد به صورت اتوماتیك آزاد می گردد؛ مثل نیسان پیكاپ یا تویوتا لندكروز
۴- اگر زمانی اهرم پلوس خلاص كن از حالت قفل خارج نشد و یا عكس این حالت پیش آمد، به هیچ وجه نبایستی با ضربه زدن یا انبردستی آن را جابه جا نمود و فقط كافی است كمی اتومبیل را به عقب و یا جلو حركت دهیم و دوباره امتحان كنیم حتما جابه جا خواهد شد.
۵- در نهایت دقت داشته باشید كه پلوس خلاص كن هر دو چرخ همیشه در یك وضعیت باشند، یعنی یا هر دو قفل باشند و یا هر دو آزاد
ادامه مبحث پلوس خلاص کن
تاریخ انتشار:95/3/23
شاید در تبلیغات خودروهای شاسیبلندی که برای فروش گذاشته میشوند، زیاد دیده باشید که عنوان میشود محور جلو دارای پلوس خلاصکن و لوک (به اشتباه Lock به صورت لوک گفته میشود) سالم است. پلوس خلاصکن از آن قطعاتی است که شاید یک بار هم در طول عمرمان با آن سر و کار نداشته باشیم؛ چراکه برای خودروهای شاسیبلند و SUVها بوده و از همه مهمتر این سیستم درگیری در محور جلو مخصوص به نمونههای قدیمیتر این خودروهاست که از نمونههای دائم چهار چرخ نبوده و از نوع سیستم ۴WD هستند که البته قسمت اعظم نمونههای موجود در کشورمان نیز از این گونهاند. در اینگونه خودروها مثل لندروورها، نیسان پاترول، تویوتاهای قبل از دهه ۹۰، برخی جیپها و… برای اینکه محور جلو همیشه درگیر نباشد، روی آن پلوس خلاصکن قرار میدهند و این کار چندین مزیت دارد.
در یک خودرو که از نوع دائم چهار چرخ نیست، وقتی خودرو در حال حرکت است، چرخش تایرهای محور جلو باعث چرخیدن پلوسها شده و این حرکت دورانی به درون هوزینگ دیفرانسیل منتقل میشود. در نتیجه کرانویل شروع به چرخش کرده و پینیون را میچرخاند. چرخش پینیون باعث میشود تا گاردان جلو که به آن متصل است، همیشه در حال کار باشد. این درگیری دائم در قطعات محور جلو باعث میشود تا همیشه نیاز به مراقبت و سرویس و کنترل واسکازین دیفرانسیل جلو باشد و گریسکاری گاردان جلو همیشه انجام شود که در ناحیه چهارشاخها مشکلی پیش نیاید. اما وقتی پلوس خلاصکن روی محور جلو نصب میشود، انتقال حرکت از تایرها به پلوس قطع شده و در نتیجه تمام قسمتهای بعدی یعنی کرانویل، پینیون، چهارشاخها و گاردان در زمانی که لازم نیست، حرکتی ندارند. پلوس خلاصکن دارای یک چرخدنده است. این چرخدنده جایگزین چرخدنده دائمی موجود در محور میشود. همچنین پلوس خلاصکن با حالت پیچشی که دارد، در زمان چرخاندن آن، این چرخدنده را به جلو حرکت میدهد. حرکت رو به جلوی چرخدنده باعث میشود تا در مکانی که چرخدنده دائمی لازم بود قرار داشته باشد، قرار بگیرد و نیرو را منتقل کند. با بردن پلوس خلاصکن روی حالت Free یا آزاد، چرخدنده به عقب برمیگردد و چرخش تایر به پلوسها منتقل نمیشود.
محاسن و معایب نصب پلوس خلاصکن:
با استفاده از پلوس خلاصکن، قطعاتی که در بالا گفتیم در زمانی که نیاز به درگیری محور جلو نیست، ثابت و بدون حرکت هستند. این کار باعث میشود تا هم استهلاک آنها پایین بیاید و هم نیاز به کنترل و سرویس همیشگی آنها بسیار کمتر شود. از طرفی چون قطعات متحرکی از محور جلو برداشته میشوند، باعث میشود تا خودرو کمی آزادتر شده و حرکت بهتری داشته باشد. ضمن اینکه اگر دیفرانسیل جلو و یا گاردان جلو دارای مشکلاتی باشند که حین حرکت سبب لرزش و ایجاد سر و صدا شوند، با این کار در سرعتهای بالا و در جادههای آسفالته از اثر نامطلوب آنها جلوگیری میشود. زمانی که نیاز به محور جلو هست و لازم به درگیری نیز، بالطبع لرزش و سر و صدا به خاطر شرایط خاص آن لحظه چندان حس نمیشود و اهمیتی نخواهد داشت. اما عیب بزرگ نصب پلوس خلاصکن در این است که برای درگیری در سفرهای آفرود و در مواقع لازم باید از خودرو پیاده شد و آنها را در حالت درگیر و قفل قرار داد. از طرفی احتمال خرابی این قطعه نیز در طول زمان خصوصا در مدلهایی که پیچ قفل آنها پلاستیکی است، وجود دارد.
ضمن اینکه ممکن است گاهی مواقع هنگام گرفتار شدن خودرو شرایط پیادهشدن و درگیری به آسانی ممکن نباشد که به همین خاطر همیشه گفته میشود در یک سفر آفرودی، همیشه با شروع راه خاکی، اقدام به درگیری پلوس خلاصکن کنید.
اما با این تفاسیر همه این موارد باعث نشدهاند که بتوان از مزیتهای بزرگ پلوس خلاصکن چشمپوشی کرد؛ خصوصا که امروزه نمونههای برقی و خودکار آنها نیز وجود دارد که با درگیری دنده کمک، به شکل خودکار پلوس خلاصکن در حالت قفل میرود.
مراقبت از پلوس خلاصکن :
درون کاسه پلوس خلاصکن لازم نیست تا پر از گریس باشد؛ چراکه گریس زیادی باعث میشود تا به نحوی باز هم درگیری بین دندانههای روی محور و سر شافت پلوس برقرار شده و درگیری دیفرانسیل بدون نیاز به پلوس خلاصکن اتفاق بیفتد. اما برای اینکه باز هم یک قطعه مکانیکی متحرک محسوب میشود، لازم است تا در حدی که روی دندانهها از گریس پر باشد، آنها را گریسکاری کنیم. هیچ وقت نباید بعد از درگیری پلوس خلاصکن اقدام به حرکت پرشتاب کرد، بلکه باید دو سه بار با حرکت آرام در حدود یک متر به عقب و جلو حرکت کنیم تا دندههای پلوس خلاصکن و پلوس، به خوبی روی هم قرار بگیرند و از خوردگی آنها جلوگیری شود؛ چراکه حرکت یکباره باعث میشود تا این دندانهها بالاخره درون هم قفل شوند و پلوس درگیر شود. اما عیبی که پیش میآید این است که این دندانهها به مرور خراب میشوند و از همه مهمتر اینکه ممکن است مکانیسم پیچ پلوس خلاصکن به مرور ضعیف شود و نتواند دنده خود را در محلش ثابت نگه دارد و حین حرکت این دنده به عقب برگردد. هیچ وقت نباید یک طرف را درگیر کنیم، چراکه این کار باعث میشود تا عملا محور جلو غیر کاربردی باقی بماند. در برخی مواقع پیش میآید که پلوس خلاصکن به دلایلی مثل وجود آلودگی در محفظه آن یا سرد بودن هوا، سفت شده و قادر به چرخش پیچ آن نباشیم. در این گونه مواقع اصلا از فشار استفاده نشود و باید با کمی عقب جلو رفتن آن را از این حالت خارج کنیم. پیچ پلوس خلاصکن را باید تا قرار گرفتن آن در روی دو حالت قفل و خلاص چرخاند و اعمال فشار ناگهانی و رد کردن پیچ بیشتر از این دو حالت باعث میشود تا این قطعه به مشکل برخورد کند.
سیستم تعلیق و کنترل سواری الکترونیکی – کمک فنر های کنترل شونده با سونار
تاریخ انتشار:95/03/24
سیستم تعلیق و کنترل سواری الکترونیکی
بسیاری از خودروها به سیستم کنترل سواری الکترونیکی یا سیستم تعلیق ضریب متغیر مجهزند(شکل1 ) در این خودروها راننده می تواند کمک فنرهای هر چهار چرخ را برای کالر کردن نرم، عادی یا سفت تنظیم کند. ساختمان اساسی کمک فنر تنظیم پذیر الکترونیکی در سمت راست شکل 2 نشان داده شده است . در سمت چپ همین شکل ساختمان داخلی مکانیسم تنظیم کمک فنر نشان داده شده است.
شکل 1 – سیستم کنترل سواری الکترونیکی با کمک فنر هایی که راننده بتواند آنها را به شیوه الکترونیکی تنظیم کند تا سیستم تعلیق نرم ، عادی یا سفت کار کند.
شکل 2 – ساختمان یک کمک فنر تنظیم پذیر الکترونیکی
وقتی راننده شستی «نرم» یا «سفت» را فشار می دهد (شکل 1 ) مدول کنترل الکترونیکی به یک سنولوئید یا الکتروموتور کوچک، که در بالای هر کمک فنر قرار دارد، سیگنال می دهد سپس موتور اندکی می چرخد و منفذهایی با اندازه های مختلف را در پیستون باز می کند یا می بندد. در نتیجه مقاومت در برابر حرکت سیال در داخل کمک فنر تغییر می کند. – این سیستم فقط کیفیت سواری را کنترل می کند و در کنترل ارتفاع خودرو دخالت ندارد. در بعضی از خودروها می توان کمک فنرها را طوری تنظیم کرد که به طور خودکار میرایی مناسب را ، با توجه به شاریط جاده و رانندگی، انتخاب کنند در بعضی از سیستمها از فنرهای بادی کمکی برای کنترل ارتفاع خودرو نیز استفاده می شود با استفاده از حسگرهای مختلف می توان در مورد سرعت خودرو ، پستی و بلندی جاده و غلتش اتاق، اطلاعاتی به مدول کنترل الکترونیکی داد. مدول کنترل الکترونیکی براساس این اطلاعات به کمک فنرها سیگنال می دهد تا آنها خود را ، با توجه به شرایط بهره برداری ، در بهترین وضعیت ممکن تنظیم کنند.
کمک فنرهای کنترل شونده با سونار
کمک فنرهای تنظیم پذیر را می توان، با استفاده از حسگر سطح جاده(شکل 3 ) به صورت خودکار کنترل کرد . حسگر سطح جاده نوعی حسگر سونار است که برای تعیین فاصله های کوتاه امواج صوتی ارسال و دریافت می کند. سونار در حقیقت نوعی رادار صوتی دریایی است که در کشتیها و زیر دریایی ها برای آشکار سازی اجسام در زیر سطح آب به کار می رود . – حسگر سونار در جلو خودرو نصب می شود سونار به صورت پیوسته ، وضعیت سطح جاده را در جلو خودرو بررسی می کند. سونار این کار را با ارسال پالسهای صوتی کوتاه انجام می دهد . مدت زمانی که طول می کشد تا امواج به سطح جاده برسند و پژواک آنها به سونار باز گردد به مدول کنترل الکترونیکی اطلاع داده می شود. این زمان نشان دهنده ارتفاع اتاق خودرو و ناهماریهای سطح جاده است . مدول کنترل الکترونیکی براساس این اطلاع، کمک فنرها را تنظیم می کند تا بتوان به نحو احسن از خودرو بهره برداری کرد.
شکل 3 – خودرویی با کمک فنر های کنترل شونده با سونار
كمك فنر مغناطيسي (Magneto – Rheological( MR
تاریخ انتشار:95/03/25
اين نوع لرزه گير بر پايه تغيير ويسگوزيته مورد استفاده در ان براي تغيير پارامترهاي لرزه گير عمل مي كند .سيال به كار رفته در اين لرزه گير داراي ويژگي لزجت وابسته به ميدان مغناطيسي است .با پيچيدن سيم فلزي دور ميله پيستون لرزه گير و عبور جريان الكتريكي از اين سيم پيچ مي توان ميدان مغناطيسي در محفظه بوجود اورد و با تغيير جريان الكتريسيته , ميدان مغناطيسي و در نتيجه لزجت سيال را تغيير داد . مقدار جريان الكتريسيته سيم پيچ بوسيله واحد كنترل الكتريكي بر مبناي پارامترهاي اندازه گيري شده بوسيله سنسورها محاسبه مي شود
در اين نوع از لرزه گيرها ديگر از دريچه هاي استفاده نمي شود و ارزه گير تنها يك سيلندر و پيستون ساده است . طيف تنظيمات اين نوع لرزه گير خيلي بيشتر از انواع ديگر بوده و همچنين به سبب عدم جريان سيال در انها بسيار كم صدا مي باشد.
اصلي ترين سازنده سيستم هاي تعليق بر پايه اين نوع لرزه گير شركت دلفي مي باشد و سيستم تعليق ساخته شده توسط اين شركت تحت نام مگنارايد عرضه مي شود اين سيستم نخستين سيستم تعليق نيمه كنا مي باشد كه در ان هيچ نوع دريچه الكترومكانيكي و همچنين سوپاپ متحرك بكار نرفته است . همانطور كه بيان شد اين سيستم بر پايه كاربرد سيال مگنارايد در لرزه گير طراحي و توليد شده است .
به دلیل جلوگیری از حجیم شدن صفحه و برای راحتی بازدیدکنندگان ادامه مطالب در صفحه زیر گذاشته شده است