<<<صفحه پنجم صفحه ششم صفحه هفتم>>>
سنسور فشار گاز کولر
تاریخ انتشار:95/04/10
با خراب شدن این سنسور اولین مورد در کارکرد فن ها به وجود میاید. بدین صورت که با زدن بلافاصله کولر فن ها روشن نمیشود. و همچنین در زمانی که فشار گاز کولر بالا یا پایین بیاید دستور روشن و خاموش شدن به کولر رو نمیدهد و باعث اسیب جدی به کل مجموعه میشود.
نکته : این ایراد را میتوان با اطمینان از فشار استاندارد گاز کولر با روشن کردن کولر و گوش دادن به صدای کمپرسور کولر تشخیص داد . اگر کمپرسور به صورت مکرر قطع ووصل شود این سنسور خراب است یا فشار گاز کولر کم است
روش تعمیر:
1. سیستم کولر بسیار حساس است وبه علت تخصصی بودن سیستم وجلوگیری از خسارات بیشتر تعمیرات کولر را به متخصص این کار بسپارید.
عیب یابی سیستم کولر خودرو
تاریخ انتشار:95/04/12
کولر ماشين و تماميقطعات آن سه دشمن اصلي دارند که شامل رطوبت گرد و غبار و هوا است. اما در اين مطلب قصد داريم تا به مشکلات به وجود آمده براي کولر يک خودرو بپردازيم و دلايل بروز ايرادات و راههاي جبران آن را بررسي کنيم. يکي از بزرگترين و عموميترين عيوب کولر يک خودرو عدم خنککردن آن است.
هر چند اين مشکل ميتواند دلايل مختلفي داشته باشد اما در اينجا برخي از آنها را مرور ميکنيم. در قسمت قبل گفتيم قلب تپنده سيستم کولر کمپرسور آن بوده و اين قسمت نقش اصلي را در به گردش در آوردن مبرد دارد. به همين دليل در صورتي که اين بخش به درستي عمل نکند و نتواند وظيفهي خود را در به گردش درآوردن مبرد به خوبي بازي کند، خنککنندگي سيستم کاهش پيدا ميکند.
درست کار نکردن کمپرسور ميتواند دلايل زيادي داشته باشد. در مرحلهي اول ممکن است تسمهي آن شل بوده و کمپرسور کمتر از ميزان معمول مبرد را پمپ ميکند. در اين حالت سرويس کار يا تسمه را عوض ميکند يا آن را سفت کرده و تا حد مجاز کشش تسمه را کنترل ميکند. انجام چنين کاري چندان هزينهاي ندارد. تسمه کولر نيز قيمتي نداشته و تنظيم و سفت کردن آن هم زمان و هزينه نميبرد.
اما گاهي عدم کار کردن کمپرسور از کلاچ يا همان بوبين آن بوده که نيرو را به درستي انتقال نميدهد. در اين مواقع نيز کلاچ يا تعويض شده و يا تعمير ميشود.کلاچ کولر چندان سيستم پيچيدهاي نبوده و يک کلاچ مغناطيسي است که با جريان برق آهنربا شده و نيرو را منتقل ميکند. حال ممکن است در اين جريان يا نحوهي آهنربا شدن اين سيستم مشکلي به وجود آمده باشد که رفع آن چندان مشکل نيست. اما در بسياري از مواقع شما در شتابگيري احساس ميکنيد که کولر خنک نميکند. در حقيقت اين عيب نبوده و در خودروهايي که همه چيز تحت کنترل ECU است اين اتفاق ميافتد. زماني که شما قصد شتابگيري داريد يقينا به تمامي قواي موتور نياز داريد در نتيجه بايد تمامي مصرفکنندهها براي همان چند لحظهاي که شتاب ميگيريد قطع شوند.
يکي از بزرگترين مصرفکنندهها همين کمپرسور کولر بوده که بايد در اين مواقع قطع شود. قطع کردن کمپرسور کولر و از مدار خارج کردن آن در اين شرايط کاملا بر عهده ECU بوده و به صورت خودکار اين اتفاق رخ ميدهد تا تمامي توان موتور در اين گونه مواقع در اختيار شما باشد.
گاهي نيز اشکال از فن است. در بسياري مواقع فن روشن نميشود تا دما را پايين بياورد. در اين شرايط بايد دلايل عدم روشن شدن فن را مورد بررسي قرار دهيد تا اين عيب رفع شود. گاهي خود فن مشکل داشته و روشن نميشود، گاهي فرمان روشن شدن آن داده نميشود و گاهي هم در جريان فن مشکلي به وجود آمده است. کنترل روشن شدن فن ميتواند توسط مالک خودرو انجام شود اما بررسي مشکل آن بهتر است توسط متخصص انجام شود تا از هزينههاي اضافي جلوگيري شود.
يکي ديگر از مشکلاتي که ممکن است باعث عدم بازده مناسب کولر خودرو باشد، کثيف بودن پرههاي کندانسور است. همانگونه که پيش از اين گفتيم، مبرد سرماي خود را در اوپراتور از دست ميدهد و گرم ميشود و به کندانسور ميآيد تا پيش از فشردهشدن در کمپرسور خنک شود. حال اگر هواي کافي در کندانسور جريان نداشته باشد تبادل حرارت به خوبي صورت نميگيرد. در اين مواقع فشار باد راه حل مشکل است. با فشار هوا کندانسور را تميز کنيد تا مشکل برطرف شود.
اما يکي ديگر از عيوب شايع، نوسان دور موتور در زمان استفاده از کولر است. اين عيب دلايل زيادي نداشته ولي در خودروهاي کاربراتوري و انژکتوري کاملاً متفاوت است. در تماميخودروها در زمان گرفتن کولر دور موتور کميافزايش پيدا ميکند تا بتواند افزايش بار بر روي موتور ناشي از اتصال کمپرسور به موتور را جبران کند.
در حالت عادي دور موتور خودروي شما در حد ??? بوده که دور آرام است. زماني که کولر را روشن ميکنيد اين دور کاهش پيدا ميکند. اما بايد عاملي اين دور موتور را افزايش دهد تا افت قدرت جبران شود. در خودروهاي انژکتوري اين افت قدرت توسط استپر موتور و کميتغيير زاويه دريچه گاز جبران ميشود. در اصطلاح استپر کمي به خودرو گاز ميدهد. اما در خودروهاي کاربراتوري اين جبران افت قدرت توسط يک شيلنگ وکيوم جبران شده که دريچه گاز را تغيير حالت ميدهد.
اگر خودروي کاربراتوري داريد و در زمان استفاده از کولر دور موتور نوسان دارد حتماً موتور و کاربراتور خودروي خود را تنظيم کنيد. اما اگر خودرويتان انژکتوري است بايد دياگ زده شود تا نحوهي کار استپر موتور يا همان موتور پلهاي کنترل شود. گاهي کثيف شدن موتور پلهاي و تميز کردن و شستوشوي آن اين مشکل را برطرف ميکند. گاهي تعميرکاران موتور پلهاي را عوض ميکنند که چندان هم کم هزينه نيست. دقت کنيد در بسياري مواقع تميز کردن و کنترل جريان استپر اين مشکل را برطرف ميکند.
ادامه مبحث عیب یابی سیستم کولر خودرو
تاریخ انتشار:95/04/13
عيب ديگري که معمولا در خودروهايي با موتور کم بازدهتر و ضعيفتر به وجود ميآيد بالا رفتن آمپر آب است. بالا رفتن آمپر آب نشاندهنده بالا رفتن دماي موتور است. اين وضعيت ميتواند مشکلات بسيار زيادي را به وجود آورد. اولين مشکلي که بسيار نزديک است سوختن واشر سرسيلندر است. همچنين خرابي ساير قطعات حساس به گرما از عوارض اين عيب است. البته توجه داشته باشيد نوسانات اندک در دماي موتور امري کاملا طبيعي است و نبايد چندان نگران آن بود اما اگر اين مسئله ادامه پيدا کند ميتواند خطرناک باشد. استفاده از کولر بار اضافهاي بر روي موتور تحميل ميکند اما اين بار اضافه در آن حد نيست که باعث افزايش غيرقابل کنترل دماي موتور شود و سيستم خنککننده خودرو بايد بتواند همچنان از پس خنک کردن موتور برآيد. براي رفع اين مشکل بايد دو بخش از سيستم خنککننده را کنترل کنيد: يکي رادياتور و ديگري فن خنککننده.اگر رادياتور کثيف بوده نتواند به درستي تبادل حرارتي را انجام دهد و گرما را دفع کند اين عيب حاصل ميشود. براي رفع آن رادياتور و مجاري آن باز شده و شسته ميشود. مجاري آن باز شده و آب به درستي تبادل حرارت دارد. گاهي رادياتور درست بوده ولي فن خودرو دچار مشکل شده نميتواند به درستي هوا را بدمد. هر دو فن در خودرو بسيار با اهميت هستند که دور گردش آنها نيز موثر است. باز هم براي اين کار بايد فن کنترل و چک شود. رله فن نيز در کارکرد آن بسيار موثر است. سوختن آن باعث از کار افتادن فن ميشود.
گاهي کولر روشن است ولي ماشين گرم شده و آمپر آب بالا ميرود. با تمام اين شرايط فنها در دور آرام کار ميکنند. باز هم بايد علت را در فشنگي سر کپسول جستوجو کرد. در مجموع توصيه ميشود سيستم خنک کاري خودرو قبل از راهاندازي و استفاده از کولر به خصوص در خودروهاي ارزان قيمت که چند سال از توليدشان ميگذرد، کنترل شود. اما در برخي از خودروها که مدتي از شارژ گاز کولر آنها گذشته است کم کردن گاز و خالي شدن گاز کولر (به شدت براي محيطزيست مضر است) بسيار شايع بوده و کولر کار نميکند. در اين شرايط بايد کولر دوباره شارژ گاز شده و فشنگي روي کپسول چک شود. قبل از شارژ حتما با سرويس کار توافق کنيد که اگر شارژ گاز کولر کم شد بايد پاسخگو باشد. همچنين تمامياتصالات و مجاري را کنترل کرده و در صورت نياز عوض کند تا شارژ کولر کم نشود.
به اين نکته حتما توجه کنيد تا بعد از مدتي کوتاه مجبور نشويد دوباره کولر را شارژ کرده و آن را گاز کنيد. هزينه هر بار شارژ کردن کولر نزديک ?? هزار تومان است. گاهي کولر قطع و وصل کرده و درست کار نميکند. اين مساله يا از اتصالات آن بوده يا از فشنگي قهوهاي رنگ آب است. در اين مواقع فشنگي عوض شده و سيستم دوباره چک ميشود. در بسياري مواقع کولر از نظر بازده و کارکردش مناسب است ولي سر و صداي اضافي دارد. در اين شرايط بايد کاپوت را بالا زد و کولر گرفت. در محيطي آرام و کم سر و صدا اين کار انجام شود. سپس به سر و صداي ايجاد شده و منشا آن دقت کنيد تا معلوم شود عيب از کجاست. گاهي عمر تسمه کولر به پايان رسيده است و بايد آن را تعويض کرد.
توصيه ميکنيم از تسمه با کيفيت و خوب استفاده کنيد تا مشکل ايجاد نکند. گاهي تسمه سالم است ولي تنظيم نبوده و صداي سوتي ايجاد کرده که در زمان کولر گرفتن ايجاد ميشود. در اين مواقع تسمه کميسفت ميشود تا اين مشکل حل شود. از سفت کردن زياد تسمه به شدت پرهيز کنيد تا هم عمر تسمه کم نشده و هم بلبرينگ کمپرسور خراب نشود. گاهي خود کمپرسور در جاي خود محکم نبوده و سر و صدا و ارتعاش ايجاد ميکند. با آچارکشي و سفت کردن کمپرسور اين مشکل در اين شرايط حل ميشود.
از بلبرينگ کمپرسور نام برديم. يکي از عوامل بيصدا کار کردن سيستم کولر و کمپرسور همين بلبرينگ است. اين بلبرينگ بايد تحت فشار خاصي کارکرده تا عمر مناسبي داشته و خراب نشود. خرابي آن چندان هزينه بالايي براي تعويض ندارد (در خودروي پرايد) در مجموع اگر کمپرسور خراب و شارژ کولر کم نشود بر طرف کردن ساير عيوب چندان هزينهبر نيست.
در پژو ??? گاهي کولر با دست شارژ ميشود. يعني شارژ گاز کولر بيش از حد ميشود. در حالي که بايد با دستگاه و به صورت اتوماتيک انجام شود. گاهي دستگاه نيز کاليبره نبوده و ترازوي آن خراب است و در حقيقت تشخيص نميدهد چند گرم وارد سيستم گاز شده است. در اين مواقع وقتي کولر را روشن يا خاموش ميکنيد صداي سوت مانندي به گوش ميرسد. وقتي شير انبساط به درستي کار نکند اين صدا ايجاد شده و زياد بودن شارژ کولر نيز اين مشکل را ايجاد ميکند.در بعضي مواقع کلاچ کمپرسور درگير نشده و کولر وارد مدار نميشود. اين عيب در خودروهاي مختلف دلايل مختلفي دارد. به طور مثال در پژو ??? ابتدا بايد فيوز مربوطه را در جعبه فيوز چک کرد. اگر فيوز سالم باشد بايد گاز سيستم را کنترل کرد. گاهي تخليه گاز ناگهاني به دليل نشتي يا ضربه در سيستم اين عيب را به وجود ميآورد. مشکل در سيم کشي و ايجاد قطعي در اتصالات و سيمها نيز اين مشکل را ايجاد ميکند. در نهايت رله داخل BSI بايد کنترل شده تا نسوخته باشد. در پرايد بايد اتصالات و فيوز چک شود. در ساير خودروهايي که مالتي پلکس نيستند اين دو مورد بايد کنترل شوند.
در بعضي مواقع اوپراتور يخ ميزند. اين مشکل کميرايج بوده که بايد براي رفع آن ترموستات را کنترل کرد تا معلوم شود درست کار ميکند يا نه. اگر ترموستات خراب بود حتما از نوع مرغوب آن استفاده کنيد تا موردي در آينده براي خودرو به وجود ميآيد. ترموستات خوب و با کيفيت در پرايد با نوع معمولي ?? درصد اختلاف قيمت دارد. بعضيها گلايه دارند هواي کولر داراي بوي خاصي بوده که مطلوب نيست. در اين مواقع ابتدا اوپراتور را کنترل کرده و هواي خروجي آن پک ميکنيم. علت اين مساله جمع شدن ذرات ريزي در لابهلاي پرههاي اوپراتور است. تميز کردن اوپراتور با فشار باد راه حل اين مشکل است. گاهي اين بوي بد ناشي از جلبکهاي ريزي بوده که در لابهلاي پرههاي اوپراتور رشد کردهاند. براي از بين بردن آنها بايد اوپراتور با مواد مخصوصي شسته شود تا کاملا تميز شود. در نهايت بايد به نکاتي براي بالا رفتن عمر کولر و کنترل آن اشاره کرد.
کولر را در دورهاي بالا روشن نکنيد. اگر دور موتور بالا است، کلاچ بگيريد سپس کولر را روشن کنيد. روشن کردن کولر در دورهاي بالا سبب ميشود تا بلبرينگ کلاچ آن تسمه و حتي پولي آن خراب شود.در زمستان نيز کولر را روشن کنيد تا سيستم فرسوده نشود. در همان لحظه که کولر را روشن کرديد پنجرهها را بالا ندهيد. بگذاريد چند دقيقه کولر کار کند تا هواي اوليه خارج شود. در خودروي پرايد در زماني که کولر روشن است کميملايمتر رانندگي کنيد تا واشر گلويي اگزوز نسوزد. سعي کنيد تا بيشتر در جاده از کولر پرايد استفاده کنيد. در حالتي که از سوخت CNG استفاده ميکنيد سعي کنيد کولر نگيريد. در نهايت استفاده از کولر کمي مصرف سوخت را افزايش داده و گاهي تا ?? درصد مصرف افزايش پيدا ميکند.
ادامه مبحث عیب یابی سیستم کولر خودرو
تاریخ انتشار:95/04/13
مشكلات مختلفي در سيستم ميتواند موجب عدم كارآيي صحيح كولر گردد كه بايد توسط كارشناس مربوطه عيب يابي شود. ولي يكي از عمده ترين مشكلات كه موجب ضعف در ظرفيت خنك كنندگي سيستم ميگردد نشتي گاز ميباشد كه علائم مشخصه زيرنشانگر آن ميباشد: · اگر سيستم كولر اتومبيل شما كار نميكند ، اولين چيزي را كه بايد كنترل كنيد، كلاچ كمپرسور است. هنگامي كه سيستم كولر ر روشن ميكنيد، بعد از چند لحظه بايد صداي كليك كلاچ كمپرسور را بشنويد. در هنگام كاركرد سيستم نيز بطور متناوب اين صدا را خواهيد شنيد. اگر شما اين صدا را نميشنويد ، ممكن است مشكل از سوئيچ كنترل فشار واقع بر روي كپسول ذخيره بروز نموده باشد. ممكن است اين سوئيچ از كار افتاده باشد و يا گاز مبرد( سرد کننده) در داخل سيستم به اندازه كافي وجود ندارد. با استفاده از شيشه رؤيت گاز موجود بر روي كپسول ذخيره، ميزان گاز را كنترل كنيد. اگر هنگام روشن بودن سيستم هيچ حبابي ديده نميشود، گاز در سيستم وجود ندارد. · عدم سرما سازي مناسب توسط سيستم، ميتواند به دلايل بسته شدن منافذ كندانسور توسط گل و لاي و حشرات و عبور ضعيف هوا ، نفوذ رطوبت به داخل مدار گاز سيستم و يا كمبود گاز مبرد باشد. اگر تصور ميكنيد رطوبت باعث ايجاد اشكال در سيستم شده است، مطمئن شويد تا قبل از شارژ گاز ، سيستم كامل وكيوم شده باشد تا اگر رطوبتي در داخل مدار وجود دارد از آن خارج شود. از آنجا كه سيستم كولر از جريانها و رلههاي الكتريكي استفاده ميكند، بهتر است تا كليه فيوزها را قبل از بردن اتومبيل نزد مركز تعميرات، كنترل نمائيد. مشكل شما ميتواند چيزي به سادگي سوختن فيوز سوئيچ كنترل فشار باشد كه اين اتفاق باعث ميشود كل سيستم از كار بيافتد.
نکاتی درباره استفاده از کولرخودرو
تاریخ انتشار:95/04/15
ـ با مشاهده عبور گاز در مدار سیستم از طریق شیشه ای که در قسمت بالای مخزن و خشک کننده تعبیه شده است، می توان به نتایجی رسید. هنگامی که گاز مایع در مدار به اندازه کافی وجود داشته باشد، عبور مایع سفید رنگ پرفشار را به همراه حباب های فراوان از زیر شیشه ملاحظه می نمایید. اگر فقط حباب ها را به همراه کف کم فشار می بینید، گاز مایع در سیستم به اندازه کافی وجود ندارد و اگر حباب و مایع سفید رنگ در مدار مشاهده نمی شود، سیستم کولر شما فاقد گاز است.
ـ سیستم کولر را بدون گاز یا با گاز کم روشن نکنید. در صورت رعایت نکردن این موضوع به کمپرسور کولر آسیب خواهد رسید.
ـ به منظور کارکرد و بهره دهی هر چه بهتر کولر اتومبیل، چند دقیقه ای پس از روشن نمودن سیستم، شیشه های اتومبیل را ببندید.
ـ در زمانی که سیستم کولر در حال کار کردن است، حداقل یکی از دریچه های ورودی هوا به داخل خودرو را باز بگذارید تا هوا به داخل اتاق اتومبیل جریان پیدا نماید. این امر از یخ زدن اواپراتور جلوگیری می نماید.
ـ سیستم کولر اتومبیل را در سرعت و دور موتور بالا روشن ننمایید. بهترین زمان برای راه اندازی سیستم، قبل از حرکت یا در سرعت بسیار پایین است. خاموش نمودن سیستم در هر سرعتی بلامانع است.
ـ از سیستم کولر اتومبیل باید حداقل هفته ای یکبار هر چند در مدت زمان بسیار کوتاه استفاده نمود. رعایت این امر حتی در فصولی مثل زمستان که استفاده از سیستم اصلا ضروری به نظر نمی رسد نیز لازم است. این عمل باعث می شود تا روغن موجود در داخل سیستم به گردش درآید. درواقع با این عمل شما واشرها، لوله ها و قطعات سیستم را روغن کاری می نمایید. رعایت این موضوع احتمال نشت گاز و به وجود آمدن خشکی در واشر ها را کاهش می دهد.
ـ چکیدن قطره های آب از لوله تخلیه اواپراتور در زیر اتومبیل هنگام کار کولر، امری طبیعی است. این قطرات همان رطوبتی است که توسط سیستم کولر اتومبیل از هوای داخل اتاق گرفته می شود.
ـ دقت کنید هنگام استارت زدن، سیستم کولر اتومبیل در حالت خاموش باشد. قبل از روشن نمودن سیستم بهتر است اجازه دهید موتور اتومبیل کمی گرم شود.
ـ مطمئن شوید لوله تخلیه آب اواپراتور مسدود نشده باشد. در این صورت آب جذب شده توسط اواپراتور به داخل اتاق اتومبیل نشت می کند.
باد کولر چه ربطي دارد به سرماخوردگي؟!
تاریخ انتشار:95/04/22
يکي از باورهاي غلطي که در بين بسياري از مردم رايج است، اين است که اگر هنگام گرما و وقتي که خيس عرق هستند جلوي کولر بنشينند سرما ميخورند. اين در حالي است که سرماخوردگي يک بيماري ويروسي است و چندان ربطي به سرما و گرما ندارد. اين روزها هم که هوا حسابي گرم است و بازار استفاده از کولر، هم در خانه و هم در خودرو از آن گرمتر و خيليها بعد از اينکه چند دقيقه جلوي باد کولر ماشين مينشينند، دچار عوارضي مانند سرماخوردگي ميشوند. اما اين عوارض ربطي به سرماخوردگي ندارد و بيشتر بهخاطر حساسيت ايجاد ميشود. سرد و گرم شدن ناگهاني هوا و قرار گرفتن در معرض باد کولر براي بسياري از افراد ايجاد حساسيت ميکند که آنها ميتوانند براي پيشگيري از اين مشکل، يک مقدار لاي يکي از شيشههاي ماشين را باز بگذارند تا هواي داخل و بيرون مدام با هم عوض شوند و حساسيتشان از بين برود. مشکل ديگري که ممکن است هنگام استفاده از کولر ماشين به وجود بيايد، اسپاسم يا گرفتگيهاي عضلاني است که بيشتر در سفرهاي طولانيمدت رخ ميدهد. اسپاسم عمدتا به خاطر قرار گرفتن فرد در يک وضعيت ثابت به وجود ميآيد و به همين خاطر، امکان ابتلاي رانندگان به اين ناراحتي دور از انتظار نيست. حالا حسابش را بکنيد که فردي مثل يک راننده، مدت زمان طولاني علاوه بر قرار گرفتن در يک وضعيت ثابت، جلوي باد مستقيم کولر هم قرار بگيرد، ديگر معلوم است که اين طوري، مشکل بيش از پيش افزايش مييابد. براي رهايي از اين دردسر، رانندگان عزيزي که دوست دارند از يک سفر تابستاني به همراه اعضاي خانوادهشان لذت ببرند، نبايد بيشتر از 2 ساعت پيدرپي رانندگي کنند و بهتر آن است که هر 45 دقيقه يک بار نه تنها راننده، بلکه ساير سرنشينان خودرو پياده شوند و کمي حرکات کششي انجام دهند و براي خنک شدن، مدام از کولر ماشين استفاده نکنند و گاهي هم براي تغيير هوا، پنجره ماشين را پايين بکشند تا از مشکلات اصلي رودررو بودن با باد مستقيم کولر مثل درد شانه و دست در امان باشند. البته، کولر ماشين همهاش هم ضرر نيست و اتفاقا براي پيشگيري از گرمازدگي در طول سفر خيلي هم مفيد است. به شرط آنکه دريچههاي آن را طوري تنظيم کنيد که باد به همه جاي ماشين برسد و با بالا يا پايين کردن دريچهها کاري بکنيد که باد بهطور مستقيم به سرنشينان و مخصوصا بچهها نخورد. مصرف فراوان مايعات هم ميتواند استرس سفر را کم کند و باعث شود که سلولهاي بدن کمتر تحت فشار باشند و در نتيجه سبب شود که اسپاسم برايتان به وجود نيايد. اما در هر صورت اگر عضلاتتان در اثر وزش باد کولر خودرو گرفت، ميتوانيد با مشورت يک پزشک از داروهاي خانواده ايبوپروفن يا ديکلوفناک استفاده کنيد.
تهویه خودرو
تاریخ انتشار:95/04/24
تهويه خودرو چيست؟
بسياري از مردم تصور ميكنند سيستم تهويه خودرو، فقط از بخاري و كولر تشكيل شده است. شايد شما هم با خواندن اين جمله از خود بپرسيد، مگر غير از اين است؟ در پاسخ بايد گفت، بله؛ چون يك حالت ديگر هم در سيستم تهويه خودرو وجود دارد و آن، حالت «پنكه» است و آن، هنگامي است كه هوا از بيرون وارد اتاق ميشود، بدون اين كه بخاري يا كولر درگير باشد. اصولا اين حالت مختص زماني است كه هواي داخل اتاق، نه سرد است و نه خيلي گرم و فقط نياز به تهويه دارد تا هوا از حالت خفگي درآيد. حسن انجام اين كار و اصلا مزيت استفاده از سيستم تهويه و كولر اين است كه از بازشدن پنجرهها جلوگيري ميكند. اين كار نه تنها جلوي ورود سروصدا و آلودگي را ميگيرد، بلكه با بهبود وضع آيروديناميكي بدنه، باعث كاهش مصرف سوخت در سرعتهاي بالا و بهبود ايمني و پايداري در جاده ميشود.
فراموش نكنيم كه باز كردن پنجرههاي خودرو به منظور تهويه داخل كابين به ويژه در هواي آلوده شهر و يا در سرعتهاي بالا امري اشتباه است، چرا كه قابليت پايين آمدن شيشهها در حقيقت براي فراهم ساختن امكان گفتوگو با ديگران، رد و بدل كردن اشيا و احيانا لذت بردن از هواي آزاد در طبيعت پيشبيني شده است.
سرما در گرما
سیستم تهویه را به ويژه هنگامي كه داخل خودرو بسيار گرم شده است، بلافاصله بعد از وارد شدن به داخل خودرو روشن نکنید. پس از وارد شدن به خودرو، پنجره ها را پایین کشیده و صبر کنید تا هوای داخل خودرو عوض شود؛ بعد از چند دقیقه می توانید سیستم تهویه مطبوع خودرو را روشن كنيد. ميدانيد دليل اين كار چيست؟
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، داشبورد، صندلی و سیستم تهویه از خود گاز بنزن متصاعد می کنند که یک گاز بسیار سمی و سرطانزاست. شايد بارها بویی شبیه به بوي پلاستیک گرمشده را در خودروتان احساس کردهاید؛ این همان بوی گاز سرطانزای بنزن است. علاوه بر سرطانزا بودن، گاز بنزن به استخوانها آسیب رسانده (مسمومیت استخوانها) و نیز باعث ابتلا به كمخوني و کاهش سطح گلبولهای قرمز خون می شود. همچنین تماس طولانیمدت با این گاز سمی باعث ابتلا به لوسمي شده كه نوعی از سرطان خون مربوط به گلبولهای سفید است و در مواردی همزمان با افزایش ریسک ابتلا به سرطان، باعث سقط جنین در خانمها میشود.
میزان قابل قبول بنزن در هوای آزاد حدود 50 میلی گرم در واحد حجم است، در حالی که میزان بنزن موجود در داخل یک خودروی پارک شده با پنجره های بسته بین 200 تا 400 ميليگرم است. حال اگر این خودرو در فضای باز و زیر نور خورشید در دمای بالای 40 درجه سانتيگراد پارك شده باشد، سطح بنزن موجود در فضای داخل آن بین دوهزار تا چهار هزار ميليگرم بالا ميرود كه 40 برابر بیشتر از ميزان قابل قبول آن در واحد حجم خواهد بود.
آغاز به كار كولر
سعي كنيد كولر را هنگامي روشن كنيد كه دور موتور، پايين باشد و از روشن كردن آن در سرعتها و دورهاي بالاي موتور خودداري كنيد تا از آسيب به كلاچ كمپرسور جلوگيري شود. در ابتداي كار، سرعت پنكه كولر را زياد كنيد تا هواي گرم انباشته شده در مجاري تهويه و در داخل اتاق سريعتر تخليه شده و در ضمن، كل سيستم هم خنك و آماده كار شود.
سرعتهاي مختلف پنكه
پنكه، بادبزن يا همان فن كولر معمولا داراي چند سرعت قابل تنظيم است. در كولر خودروهاي قديمي مثل خودروهاي امريكايي دهه 70 كه سيستم، فاقد ترموستات و حسگر دما بود، كمپرسور كولر با روشن كردن دكمه مخصوص از روي داشبورد، با موتور درگير ميشد و فرقي نميكرد كه شما سرعت پنكه را روي چه عددي تنظيم كنيد، چون در هر صورت كمپرسور به صورت يكنواخت كار خود را انجام ميداد. در خودروهاي امروزي، كولر خودرو مجهز به ترموستات است؛ هرچه سرعت پنكه بيشتر شود، گازي كه در اواپراتور گردش و اتاق را خنك ميكند، سرماي خود را زودتر از دست ميدهد و فرمان درگيري مجدد كمپرسور يا همان «اتومات كردن» با فواصل كمتري صادر ميشود؛ در نتيجه كمپرسور زمان بيشتري را درگير خواهد بود و مصرف سوخت بيشتر خواهد شد.
به دلیل جلوگیری از حجیم شدن صفحه و برای راحتی بازدیدکنندگان ادامه مطالب در صفحه زیر گذاشته شده است
**برای ورود به صفحه هفتم کولر خودرو کلیک کنید**
ادامه دارد . . .