<<<صفحه چهارم صفحه پنجم صفحه ششم>>>
ادامه مبحث کیسه هوا و مسایل ایمنی مرتبط با آن
تاریخ انتشار:95/3/24
برخوردهای که می تواند کیسه هوای جلو را فعال کند:
1- وقتی خودرو به یک مانع دارای ارتفاع خاص برخورد کند. مثل لبه جدول پیاده رو.
2- وقتی که خودرو در یک گودال بالا و پایین می افتد.
3- وقتی که خودرو در یک شراشیبی تند به زمین برخورد نماید.
– فضای عملکرد کیسه هوای جلو
کیسه هوای راننده و مسافر در سرعت های بالای 10 مایل در ساعت و در داخل یک قوس حدود 60 درجه در اطراف جلو فعال می شود.
– هشدارها و موارد احتیاطی
1- غربيلك فرمان يا كيسه هواى آن را به هيچ وجه دستكارى نكنيد.
2- پوشاندن كيسه هواى فرمان اكيدا ممنوع است.
3- باز كردن غربيلك فرمان ممنوع است (به جز براى پرسنل مجاز شبكه خدمات پس از فروش).
4- هيچ وسيله اى را بين داشبورد و سرنشين قرار ندهيد (حيوان، چتر، عصا، بسته و …)
5- به محض برداشتن صندلى كودک، براى اطمينان از ايمنى سرنشين در هنگام ضربه شديد، كيسه هواى سرنشين را دوباره فعال كنيد.
6- نصب صندلى كودک در حالت پشت به جاده در روى صندلى سرنشين جلو تا زمانى كه تجهيزات مكمل كمربند ايمنى سرنشين جلو غير فعال نشده باشد، ممنوع است.
7- از قرار دادن صندلی مخصوص کودک در صندلی جلوی خودرویی که مجهز به سیستم کیسه هوای مسافر می باشد حتما اجتناب کنید (در صورتی که این سیستم مجهز به قابلیت از مدار خارج کردن یا خاموش کردن سیستم کیسه هوای سرنشین را دارد مجاز به استفاده صندلی کودک در صندلی جلو می باشید)
8- چراغ هشدار دهنده بر روی داشبورد خودرو که پس از روشن شدن سوئیچ موتور به مدت چند ثانیه روشن باقی می ماند و سپس خاموش می شود. (نشان بر سالم بودن سیستم) در صورت روشن ماندن مداوم این چراغ به نمایندگی های مجاز مراجعه نمایید.
9- از قرار دادن اشیاء و یا چسباندن آنها (سنجاق، آرم، ساعت، پايه تلفن همراه و …) بر روی غربیلک فرمان اجتناب نمایید، زیرا در صورت فعال شدن سیستم کیسه هوا ممکن است به صورت شما آسیب جدی برساند.
10- هیچ نوع شیئی را بین خود و کیسه هوا قرار ندهید.
11- هرگز با قرار دادن دست های خود در وسط غربیلک فرمان رانندگی نکنید.
12- از قرار دادن ابزار و اشیاء بر روی داشبرد اجتناب نمایید، زیرا ممکن است در اثر فعال شدن کیسه هوا به سرنشین مجاور، آسیبی برسد و یا در عملکرد سیستم کیسه هوای راننده خللی وارد کند.
13- اطمینان حاصل نمایید که سرنشین جلو پاهای خود را بر روی داشبورد در حین حرکت خودرو نگذاشته باشد. مسافر و راننده همیشه سعی نمایند که نسبت به موقعیت داشبورد به صورت عمودی قرار گیرند و از دراز کشیدن و یا تکیه دادن به در، در حین رانندگی اجتناب نمایید.
14- در خودروهایی که دارای سیستم کیسه هوای جانبی می باشد هرگز نباید از روکش صندلی استفاده کرد.
15- كيسه هاى هوا هنگام واژگون شدن خودرو و يا وارد آمدن ضربه از پشت، عمل نمى كنند. در صورت وارد آمدن ضربه هاى شديد به قسمت زير خودرو، به علت وجود چاله، سنگ و … احتمال فعال شدن كيسه هاى هوا و تجهيزات مربوطه وجود دارد.
16- هرگونه دستكارى يا تغيير سيستم كيسه هواى راننده يا سرنشين (كيسه هاى هوا، واحد كنترل الكترونيكى، سيم كشى …) اكيدا ممنوع است (مگر توسط پرسنل آموزش ديده شبكه خدمات پس از فروش).
17- به منظور تضمين سيستم هاى ايمنى، بعد از بروز تصادف، سرقت يا اقدام به سرقت خودرو، به جهت كنترل اين سيستم ايمنى به نمايندگى هاى مجاز مراجعه نماييد.
18- هنگامى كه قصد فروش خودرو را داريد، خريدار را از وضعیت ایربگ آگاه كنيد و دفترچه راهنما را در اختيارش بگذاريد.
19- هنگام از رده خارج كردن خودرو، براى از بين بردن چاشنى هاى فعال كننده سيستم، به يكى از نمايندگى هاى مجاز مراجعه كنيد.
20- باز شدن کیسه های هوا در برخی موارد موجب زخمی شدن یا حتی مرگ رانندگانی شده که فاصله آنها تا فرمان خودرو بسیار کم بوده است، حداقل این فاصله باید 25 سانتی متر باشد. رعایت کردن این فاصله برای رانندگانی که بلند قد هستند، آسان است، اما رانندگان کوتاه قد، برای آن که پایشان به پدال گاز، ترمز و کلاچ برسد، ناچارند که بیش از اندازه خود را به فرمان خودرو نزدیک کنند. برای حل این مشکلات، از اهرم های تنظیم ارتفاع جلو و عقب بردن صندلی استفاده کنید. (نسل جدید کیسه های هوا که هوشمند هستند، به تازگی به بازار آمده است. سرعت باز شدن این کیسه ها بر حسب شدت تصادف، قد و وزن راننده و فاصله سر راننده تا فرمان خودرو تغییر می کند.)
21- نبايد كيسه هوا را با يك بالش نرم اشتباه گرفت، بلكه بايد در نظر داشت كه آن در زماني كمتر از 05/0 ثانيه يعني سريعتر از يك چشم بر هم زدن با سرعتي بيش از 400 كيلو متر بر ساعت به شكل بالشتك در مي آيد و خود اين ضربه مي تواند براي فردي كه به كيسه هوا نزديك است بسيار خطرناك باشد. لذا بر اساس قوانين سازمان ملي ايمني ترافيك بزرگراه ها در آمريكا، كودكان زير 12 سال بايد در صندلي عقب كه ميزان ايمني آن 35 درصد بيش از صندلي جلو است قرار گيرند.
22- در برخی از خودروها فعال بودن سیستم ایربگ به بسته بودن کمربند ایمنی منوط شده است، لذا حتما همیشه هنگام رانندگی کمربند ایمنی خود را ببندید.
بررسي پارامترهاي بيومكانيكي در آزمونهاي طراحي Air bag
تاریخ انتشار:95/03/25
سعی کردیم تا الان تمامی مطالب مربوط به ایربگ را در اختیارتان بگذاریم ودر این قسمت ایربگ را به صورت تخصصی تر پرداختیم تا کسانی که میخواهند اطلاعات بیشتری نسبت به ایربگ پیدا کنند از این قسمت استفاده کنند.
در اين مقاله، سعي شده است به گونهاي كاربردي و مختصر، انواع آسيبهاي بيومكانيكي آزمونهاي ايربگ، مورد تحليل و بررسي قرار گيرند. معيارهاي سنجش هر يك از آسيبها با ذكر مقادير عددي حدود مرزي آنها در استانداردهاي مختلف، مورد مقايسه قرار گرفتهاند.
طراحي تجهيزات ايمني خودروها، بر پايه مديريت مقدار و توزيع نيروهاي اعمالي به سرنشينان در تصادفات، استوار است. اين نيروهاي ديناميكي، از برخورد سرنشين با اجزاي داخلي خودرو ناشي ميشوند. علم بيومكانيك با بهكارگيري قوانين فيزيك و مكانيك، به تجزيه و تحليل نيروهاي داخلي و خارجي و تأثيرات نهايي آنها بر بدن انسان ميپردازد. طراحي سطوح داخلي و تجهيزات ايمني خودرو، با بررسي علم بيومكانيك بدن انسان، صورت ميگيرد. علاوهبر اين، درك بيومكانيك صدمات ناشي از تصادفات به بدن انسان، در تصميمگيريهاي كلينيكي نيز حائز اهميت است. لذا بهمنظور ارزيابي پاسخها و شناسايي صدمات بخشهاي مختلف بدن، آزمونهايي متعدد طراحي شدهاند كه به طور كلي، عبارتند از:
با استفاده از اين آزمونها، عوامل بيومكانيكي همچون شتاب، نيرو، تغيير فرم بخشهاي مختلف بدن و متغيرهاي ارزيابي صدمات و جراحتهاي وارده به بدن همچون TI, NIC, HIC و… استخراج ميشوند. همچنين، پاسخهاي بيومكانيكي بدن در شرايط مختلف برخورد، مورد بررسي قرار گرفته و به اينترتيب محدوده تحمل و حدود مرزي معيارهاي ارزيابي صدمات بدن، بهدست ميآيد.
جدول 1: حدود مرزي معيار ارزيابي صدمات سر در استانداردها
براي بررسي عوامل مورد نياز به منظور سنجش شرايط برخورد خودرو، اطلاعات برخورد از طريق حسگرهاي نصب شده بر روي آدمك و خودرو، جمع آوري شده و به واحد جمعكننده اطلاعات ارسال ميشود. مؤلفههاي برخورد در نواحي مختلف بدن از جمله: سر، گردن، قفسه سينه، اندام فوقاني و تحتاني، مورد ارزيابي قرار ميگيرند.
1 . صدمات ناحيه سر1
جراحتهاي ناحيه سر در برخوردهاي مستقيم و شتاب بالا، عبارتند از:
الف) ضايعات مغزي
ب) صدمات جمجمه
ج ) جراحات، كوفتگي و شكستگي استخوانهاي صورت
ضايعات مغزي بر اثر نيروهاي كششي و برسي ناشي از شتابهاي زاويهاي و صدمات و شكستگيهاي جمجمه بر اثر شتابهاي خطي، ايجاد ميشوند. شدت اين صدمات بر اساس سطح شتاب و مدت زمان اعمال آن، متفاوت است.
معيار سنجش صدمات ناحيه سر (HIC)
شتاب مركز جرم سر و
زمان اعمال بارگذاري است.
عامل HIC بهترين معيار پيشبيني ضايعات مغزي در تمامي برخوردهاست.
در شكل 2، منحنيهاي مربوط به پارامتر HIC در دو حالت خودرو با ايربگ و بدون ايربگ نشان داده شده است.
شكل 2 : پارامتر HIC در دو حالت الف- با ايربگ و ب- بدون ايربگ
ادامه مبحث بررسي پارامترهاي بيومكانيكي در آزمونهاي طراحي Air bag
تاریخ انتشار:95/03/26
2 . صدمات ناحيه گردن
جراحتهاي ناحيه گردني (ستون مهرههاي گردن) عبارتند از:
*شكستگي مهرهها و پارگي ليگامانها و بافتهاي نرم اطراف
* ضايعات نخاعي ناشي از برش و خمش بين مهرهها يا كشش نخاعي بر اثر مهرههاي شكسته شده
* آسيب ناي
علت اين ضايعات جابجاييهاي برشي، خمشي و محوري بيش از حد بين سر و تنه ناشي از بارگذاري مستقيم روي گردن است. مكانيسمهاي اصلي ضايعات گردني عبارتند از :
شکل 3
1 . Compression-flexion: برخورد به سر و خم شدن سر به سمت جلو: شكست مهرهها و آسيب نخاعي (شكل 4).
شكل 4 : مكانيسم Compression- flexion
2 . Compression-extension: برخورد به صورت و خم شدن سر به عقب: ضايعات نخاعي و آسيب به سطوح تحمل بارگذاري (شكل 5)
شكل 5 : مكانيسم Compression- extension
ادامه مبحث بررسي پارامترهاي بيومكانيكي در آزمونهاي طراحي Air bag
تاریخ انتشار:95/03/27
3 . برخورد از پشت و در صورت كوتاه بودن پشتي صندلي و عدم وجود محافظ سر، سر از طريق گردن شتاب گرفته و منجر به حركت Hyperextension و ضايعه Whiplash ميشود. (شكل 6 و 7)
شكل 6 : ضايعه Whiplash
7 : وجود محافظ براي جلوگيري از ايجاد ضايعه Whiplash
معيار سنجش صدمات ناحيه گردن:
*نيروهاي محوري (كششي و فشاري)
*نيروهاي برشي
*ممانهاي خمشي (flexion و extension)
3 . صدمات ناحيه قفسه سينه
صدمات ناحيه قفسه سينه عبارتند از:
*شكستگي دندهها و نفوذ آن به احشاي دروني شكم
*صدمات ارگانهاي دروني قفسهي سينه و پارگي رگهاي خوني اين ناحيه
جدول 2: ميزان هوشياري مرتبط با سطح HIC
به دلیل جلوگیری از حجیم شدن صفحه و برای راحتی بازدیدکنندگان ادامه مطالب در صفحه زیر گذاشته شده است