<<<صفحه هشتم صفحه نهم صفحه دهم>>>
ترمزهای هوشمند
تاریخ انتشار:95/05/02
تاراباکوس ملو(نیویورک تایمز) مهندسان صنایع خودروسازی پس از سالها تلاش برای کاستن از خسارات جانی و صدمات ناشی از تصادف اتومبیل اکنون به این نتیجه رسیده اند که بهتر است به آنچه در لحظات پیش از تصادف اتفاق می افتد، توجه کنند.
سیســـتم های کنترل پایداری در سالهای اخیر قابلیت بیشتری برای توقف سریع خودرو و جلوگیری از تصادف پیدا کرده اند و اکنون می توان ترمزها را به نحوی برنامه ریزی کرد که توقف های شتابزده را تشخیص دهند و در مواردی که راننده به اشتباه فشار اندکی روی ترمز وارد می آورد، خودشان حداکثر نیرو را اعمال کنند.
سیستم فرمان فعال بی .ام.و. حرکات عصبی راننده را در مانورهای اضطراری تشخیص می دهد و اینفینیتی نیز سیستمی را ارائه داده که در مورد کشیده شدن اتومبیل به خط عبور مجاور و احتمال برخورد به راننده هشدار می دهد.
تعدادی از اتومبیل های لوکس به سیستم هایی مجهز شده اند که به محض احساس خطر تصادف توسط حس گرهای تعبیه شده در خودرو، کمربندهای ایمنی محکم می شوند و شیشه ها و دریچه آفتابگیر سقف نیز بسته می شوند. خودروسازها در حال طراحی رایانه هایی هستند که تشخیص می دهند راننده چقدر حواسش جمع است و بر این اساس تصمیم می گیرند که با چه سرعتی وارد عمل شوند.
یک نمونه از فناوری های تازه در جهت ایمنی خودرو، ترمزی است که وقتی احتمال وقوع تصادف را احساس می کند، خود به خود وارد عمل می شود.
این سیستم های پیشگیری از تصادف، از رایانه هایی بهره می برند که قبلاً در ابزارهای کنترل اتومبیل مانند ترمزهای ضد قفل و محکم کننده کمربند ایمنی در لحظه تصادف مورد استفاده قرار می گرفتند. وجه مشترک همه سیستم های پیشگیری از تصادف، فناوری پیشرفته ای است که سیستم کنترل سرعت بهینه انطباقی نام دارد. کنترل سرعت انطباقی بر خلاف سیستم های رایج کنترل سرعت که فقط برای حفظ یک سرعت پیوسته طراحی شده اند، می تواند فاصله مناسب از اتومبیل جلو را نیز حفظ کند. سرعت اتومبیل با توجه به اندازه هایی که یک دستگاه لیزر یا رادار برآورد می کند، بالا یا پایین می رود.
سیستم های ایمنی پیشگیری از تصادف با بهره گیری از فناوری کنترل سرعت بهینه انطباقی از حس گرهایی استفاده می کنند که اتومبیل ها یا اشیاء فاقد حرکتی را که در مسیر خودرو قرار دارند، نشان دهند و پیوسته احتمال تصادف را برآورد کنند.مرسدس بنز اولین تولیدکننده خودرویی بود که یک سیستم ایمنی پیشگیری را در ایالات متحده به نمایش گذاشت. در سال ۲۰۰۳ سواری های مرسدس بنز کلاسS به سیستمی مجهز شدند که pre Safe نامیده می شد. این سیستم در زمان در یک هزارم ثانیه پیش از تصادف به کار می افتاد و هر قسمت از کمربند ایمنی را که شل شده بود، سفت می کرد، دریچه آفتابگیر سقف را می بست، صندلی را به شکلی تنظیم می کرد که سرنشین در ایمن ترین موقعیت قرار بگیرد.
نسل بعدی سیستم مرسدس کارکردهای بیشتری پیدا کرده است. شیشه های جانبی را می بندد و در لحظه ای که راننده پدال ترمز را فشار می دهد، چنانچه نیروی کافی برای اجتناب از برخورد را به آن وارد نیاورد، تمام نیروی ترمز را اعمال می کند. این سیستم جزو تجهیزات استاندارد مدل ۲۰۰۷ کلاس S است که در ماه فوریه ۲۰۰۶ (بهمن ۸۴) به بازار آمده است.
ادامه مبحث سیستم ترمز هوشمند
تاریخ انتشار:95/05/11
سیستم پیـــــش از تصادف لکسوس نیز تا حد زیادی به همین شیوه عمل می کند. هنگامی که تصادف قریب الوقوع را احساس می کند، کمربندهای ایمنی را محکم می کند و بلافاصله تمام نیروی ترمز را فراهم می آورد. این سیستم در لکسوس های مدل LS و GS جزو امکانات اختیاری خریدار است.اینفینیتی دو سیستم ایــــمنی پیشگیری از تصادف را در تعدادی از خودروهایش عرضه کرده است. کمربندهای ایمنی pre Crashکه قبل از تصادف محکم می شوند، بخشی از تجهیزات استاندارد سواری های اینفینیتی سری M و سری Q هستند.
سیستم پیش ترمز که از حسگرهای کنترل سرعت بهینه برای تشخیص احتمال تصادف استفاده می کند و حداکثر نیروی لازم برای توقف را تأمین می کند، جزو تجهیزات اختیاری مدل های M، Q و FX است.سیستم آکورا تنها سیستمی است که به صورت خودکار و بدون دخالت راننده عمل می کند. یکی از امکانات اختیاری آکورا RL۲۰۰۶ سیستمی است که از یک دستگاه رادار تعبیه شده در جلو پنجره استفاده می کند که پیوسته سرعت نزدیک شدن به خودرو جلویی که تا فاصله ۳۰۰ فوت(۱۰۰متر) از اتومبیل قرار دارد را نشان می دهد. هنگامی که حسگر احتمال وقوع تصادف را نشان دهد، تجهیزات الکترونیکی وارد یک فرآیند سه مرحله ای می شوند.
در مرحله اول یک چراغ خطر که زیرنمایشگر سرعت قرار گرفته با علامت ترمز روی داشبورد چشمک می زند و سیستم صوتی زنگ هشداری را به صدا درمی آورد. اگر فاصله بین دو خودرو بیشتر نشود، سیستم وارد دومین مرحله می گردد و نیروی اندکی به ترمز ها وارد می آورد و کمربندهای ایمنی به آرامی کشیده می شوند. اگر این نیز برای جلوگیری از تصادف کافی نباشد، در مرحله سوم کمربندهای جلو به شدت کشیده می شوند و ترمز محکمی سرعت اتومبیل را کم می کند. البته نیروی وارد بر ترمز برای توقف کامل نیست، بلکه در حدود ۷۵ درصد ظرفیت ترمز اتومبیل بر آن اعمال می شود. به گفته ویلیام والتون، طراح تولید آکورا، شرکت سازنده خودرو از شرکت های بیمه درخواست کرده است که با توجه به وجود این سیستم درخودرو، در مبلغ حق بیمه دارندگان آکورا RL تخفیف قائل شوند.
با این سیستم ایمنی پیشگیری از تصادف در حال حاضر فقط در تعداد اندکی از خودروها تعبیه شده است، ولی انتظار می رود که به زودی رواج بیشتری پیدا کند. مایک تونی، یکی از مهندسان شرکت دلفی می گوید شرکت او در همکاری با تعدادی از شرکت های خودروسازی در حال کار بر روی سیستم های جدیدی است، از جمله سیستم هایی که از دوربین برای تشخیص اشیاء متحرک از ثابت استفاده می کند. به گفته آقای تونی، تا پایان این دهه سیستم های ایمنی پیشگیری قادر خواهند بود راننده را زیر نظر بگیرند و با توجه به میزان هوشیاری او واکنش نشان دهند و اگر راننده به جاده نگاه نکند، به او هشدار بدهند.لکسوس نمونه ای از این فناوری را ماه اکتبر (مهر) در نمایشگاه توکیو به نمایش گذاشته است.آقای تونی می گوید: این فناوری اکنون آماده شده و در اختیار ما قرار گرفته است. مسئله فقط این است که بتوانیم آن را با اتومبیل ادغام کنیم.
هواگیری سیستم ترمز
تاریخ انتشار:95/05/16
عواملی که باعث وارد شدن هوا در مدار می شود : 1 – اگر سوراخ پر کردن گرفته شود در موقع برگشت پیستون هوا از راه کلاهک عقب وارد دستگاه می شود 2- خالی شدن مخزن روغن ترمز باعث هوا گرفتن مدار می شود 3- در اثر سوراخ شدن یا عدم ابندی قطعات طریقه هواگیری : برای هواگیری از سیلندر چرخی که دورتر از سیلندر اصلی است شروع کرده و سپس نوبت به سیلندر مقابل در روی همان محور می رسد بعد از سیلندر های واقع در محور دیگر بالاخره نوبت به نزدیگترین سیلندر چرخی که به سیلندر اصلی قرار دارد می رسد اما در صورتی که اتومبیل در چرخهای جلو از ترمز دیسکی و عقب کاسه ای باشد ابتدا باید از چرخهای جلو چرخی که دورتر از سیلندر قرار دارد هواگیری را اغاز کرده و بعد چرخهای عقب را اما نکته مهم این که اگر سیستم ترمز دارای بوستر باشد حتما باید به خاطر اینکه بوستر در مدار قرار گیرد اتومبیل را روشن نموده و هواگیری را انجام داد برای هواگیری ابتدا اطراف درپوش مخزن را کاملا تمیز می کنیم سپس درب مخزن را برداشته و داخل ان را کاملا از روغن پر می کنیم در ضمن حین هواگیری باید دقیقا مقدار روغن ترمز در مخزن را مد نظر داشته باشیم که کمتر از حد معیین نشود سپس برای اینکه هواگیری کاملا انجام شود شیلنگ پلاستیکی شفافی را انتخاب کرده ابتدا اچار پیچ هواگیری را در محل اچار گیر گذاشته سپس لوله لاستیکی را روی سوراخ پیچ هواگیری نصب می کنیم وسر دیگر شیلنگ را در داخل ظرف یا لیوان شیشه ای که داخل ان روغن ترمز می باشد قرار می دهیم برای هواگیری که یک نفر کمک داشته باشیم بدین طریق عمل می کنیم که نفر کمکی پدال ترمز را چندین مرتبه فشارداده که خوب پدال ترمز زیر پایش سفت شده و دیگر پایین نرود در این حالت پای خود را از روی پدال بر نمی دارد و محکم به روی ان فشار می اورد سپس با هماهنگی به شخصی که می خواهد هواگیری کند علامت می دهد (میگوید ترمز برای هواگیری اماده است) در این موقع نفر دوم پیچ هواگیری را شل نموده تا روغن وهوا از داخل سیلندر مربوطه به داخل ظرف شیشه ای تخیله شود در این زمان با تخلیه شدن روغن و هوا پدال ترمز به سمت پایین حرکت می کند نفر اول تا زمانی که بوسیله نفر دوم اعلام نشده که پدال ترمز را بزن باید پای خود را محکم روی پدال فشار دهد زمانی که نفر دوم پیچ هواگیری را بست و اعلام کرد پدال بزن نفر اول دوباره مانند قبل عمل کرده تا پدال زیر پایش کاملا سفت شود نفر دوم هم مانند قبل عمل کرده البته این عمل دو الی سه مرتبه تکرار شود تا زمانی که روغن ترمز بدون کف از پیچ هواگیری خارج شود
ترمز اتومبيل
تاریخ انتشار:95/05/21
اصطکاک : اصطکاک عبارت است از مقاومت در مقابل حرکت دو جسم که با هم تماس دارند یا مقاومتی را که هنگام حرکت دو جسم که با یکیدیگر در تماس هستند بروز می کند اصطکاک گویند
تعریف ترمز : ترمز اتومبيل وظیفه دارد با تولید نیروی اصطکاکی مناسب انرژی جنبشی چرخ متحرکی را که تحت تاثیر نیروی موتور می باشد را گرفته و به انرژی حرارتی تبدیل کند و سپس انرژی حرارتی را در فضا پخش نماید که این عمل اتومبیل از حالت حرکت به حالت سکون و یا از سرعت ان کاسته می شود در ترمز های اولیه که برای اتومبیل ایجاد گردیده بود و با اصطکاک بین چرخ و لقمه لاستیکی ترمز که اهرم دستی بوسیله راننده کشیده و با اصطکاک موجود باعث متوقف شدن اتومبیل می شود
مفهوم هیدرولیک : مفهوم هیدرولیک عبارت است از خواص مایعات که طبق قانون پاسکال مایعات غیر قابل تراکم می باشند و همیشه حالت تراکم ناپذیر خود را حفظ می نماید و به همین خاطر زمانی که به یک ظرف مایع فشاری وارد شود فشار روی مایع حجم ان را تقلیل نخواهد داد و حجم ان حتی اگر فشار به میزان زیادی هم اضافه شود در نهایت ثابت خواهد ماند اما بر خلاف مایعات گازها قابل تراکم می باشند پس بطور کلی از خاصیت غیر قابل تراکم بودن مایعات استفاده کرد و دستگاه های هیدرولیکی از قبیل ترمز و کمک فنرها و فرمانهای هیدرولیکی و جکها را درست کرده اند
روغن ترمز : مایعی که در سیستم ترمز هیدرولیکی به کار می رود و به روغن ترمز معروف می باشد باید دارای مشخصات و کیفیت خاصی باشد
1-نقطه جوش بالا تقریبا 200 تا 250 درجه سانتیگراد را دارا باشد
2-نقطه انجماد پایین تقریبا 60 تا 65 درجه سانتیگراد
3-خاصیت روغنکاری حتی در فشارهای زیاد را داشته باشد
4-بر قطعات فلزی و لاستیکی سیستم ترمز بی اثر باشد
5-از لحاظ شیمیائی ثابت و فاسد نشدنی باشد
6-ویسکوزیته ان در درجه حرارتهای مختلف تغییر نکند
7-هنگام گرم شدن حداقل انبساط را داشته باشد
در ضمن یاد اوری می شود که همیشه از روغن ترمز معرفی شده از سوی کارخانه استفاده شود جز این اگر از روغن دیگری استفاده شود امکان بسیاری برای خرابی و از بین رفتن قطعات مخصوصا لوازم لاستیکی می رود
سیستم ترمز اتومبيل از مجموعه قطعات زیر تشکیل شده است توضیح کامل هر یک از قطعات در بخش فنی سایت می باشد
ا – پدال ترمز
2-سیلندر اصلی که شامل میله فشاری و تشتکی های عقب و جلو و فنر برگردان پیستون و سوپاپ کنترل فشار و مجاری روی سیلندر می باشد
3-لوله های فشار قوی انتقال روغن
4-سوپاپهای کنترل هیدرولیکی
5-سیلندر ترمز چرخها شامل پیستون و تشتکی و فنر و پیچ هوا گیری
6-لنت ها
7-کاسه چرخ در ترمزهای کاسه ای
8-دیسک در ترمزهای دیسکی
9-بوستر یا افزاینده قدرت
10-ترمز دستی
طرز کار ساده و مقدماتی ترمز : زمانی که راننده به وسیله پای خود روی پدال ترمز فشار می اورد و این فشار باعث جلو رفتن پیستون پمپ اصلی ترمز شده و پیستون روغن ترمز موجود در سیلندر ترمز که جلوی پیستون قرار دارد را تحت فشار قرار داده و هم زمان با حرکت خود در داخل سیلندر انرا با فشار زیاد از طریق لوله های فولادی رابط که در مقابل فشارهای جانبی بسیار مقاوم می باشد را به سمت سیلندر چرخها رانده و به این وسیله باعث جابجائی پیستونهای داخل سیلندر چرخ شده و پیستونها فشار خود را به کفشکهای ترمز منتقل کرده و کفشکها را به کاسه چرخ می چسباند واضح است که این عمل باعث به وجود امدن اصطکاک بین کاسه و کفشکها شده و انها را از حرکت باز ویا حرکت ان را کند می کند
عوامل موثر بر صداي لنت اتومبيل و راههاي حذف صدا
تاریخ انتشار:95/05/27
لنت ترمز يكي از قطعات مصرفي در اتومبيل با درجه ايمني Grade A يا فوق ايمني است كه اين درجه ايمني نشان از اهميت فوقالعاده اين قطعه به ظاهر ساده دارد. در ترمزگيريهاي شديد و در مواقع حساس كه بحث ايمني جان سرنشينان خودرو و خسارات مالي سنگين مطرح است، اهميت لنت ترمز بيشتر مشخص ميشود. اما يكي از مواردي كه رانندگان اتومبيل گاهوبيگاه با آن سروكار دارند، صداي ناشي از لنت براثر ترمز كردن است. اين صدا گاه در مواقع خاصِ حركتي و گاه به دليل استفاده از نوعي ماده بهخصوص در لنت و يا اجزاي سيستم ترمزي، توليد و باعث مراجعه مكرر دارندگان خودرو به نمايندگي شركتهاي خودروساز يا ساير تعميرگاهها ميشود زيرا سبب ايجاد احساس عدم اعتماد راننده به سيستم ترمز ميگردد و اين تصور را بهوجود ميآورد كه عملكرد آن اشكال دارد. اين مسئله مختص يك يا چند كشور نيست بلكه موضوع روز بسياري از شركتهاي مهم خودروساز و قطعهساز در دنياست و باعث تحميل هزينههاي گزافي به آنها شده است. هم اكنون تحقيق در اين زمينه باعث تعريف پروژههايي در سطوح بالاي تحقيقاتي در دانشگاههاي معتبر با استفاده از دستگاههاي بسيار پيشرفته شده، اما نكته حائز اهميت آن است كه هر صداي ترمزي لزوماً به مفهوم وجود عيب نيست. در ادامه به تعريف انواع صداهاي ترمز و ارائه راهكارهاي پيشنهادي براي حذف آنها ميپردازيم.
انواع صداي ترمز
صداي لنت ترمز با توجه به شدت و بلندي آن، در مقالات و اطلاعات مربوط به سرويسهاي تعمير و نگهداري خودروها با اسامي و كليدواژههاي متفاوتي مورد توجه قرار گرفته است، ازجمله : GrindGrunt, Moan, Groan, Squeak, Squeal و Wire Brush ولي بهطور كلي صداي ارتعاش آرام را ناله (Groan) و صداي ارتعاش سريع را جيغ (Squeal) مينامند.
فاكتورهاي طراحي لنت ترمز اتومبيل
در طراحي لنت موارد زير بايد در نظر گرفته شود:
شيار مياني لنت ترمز به عنوان نشانگر حد مجاز استفاده از لنت ترمز همچنين محلي براي خروج گاز و گرد و غبار ناشي از مصرف لنت است.
1- در شرايط متفاوت جوي ميبايست كارايي يكساني داشته باشد. اين كارايي مطلوب بايد در محدوده متفاوت دمايي هنگام رانندگي نيز حفظ شود.
2- پدالگيري خوب در تمام مواقع.
3- طول عمر بالا (به لحاظ صرفه اقتصادي)
4- قابليت عملكرد در شرايط متفاوت، بدون ايجاد صدا.
5- لنت بايد به نحو مطلوبي توانايي توقف خودرو را داشته باشد.
6- محدوديتهاي ابعادي براي مونتاژ.
7- عدم استفاده از مواد آزبستي.
8- خروجي غبار كمتر (بهمنظور تميز باقي ماندن چرخ)
ميزان خروجي غبار لنت و تفاوت سطوح داخلي دو چرخ
گاه استفاده از يك ماده نرمتر براي لنت بهمنظو جلوگيري از ايجاد صدا پيشنهاد ميشود كه اين موضوع به كاهش عمر لنت ميانجامد.
مواد مورد استفاده در لنت ترمز
در اين قسمت با بخشهاي اصلي ساختمان لنت ترمز آشنا ميشويد زيرا شايد در برخي موارد تغيير ساختار مواد مصرفي در لنت، يكي از راههاي حذف صدا باشد. موادي كه در تركيب لنت مورد استفاده قرار ميگيرند، عبارتند از: مواد اصطكاكزا مثل گرافيت، پودر فلز مانند سرب، روي، برنج و آلومينيم، مقيدكنندهها، پُركننده ها و عوامل بهبوددهنده كه در ادامه به تشريح هر يك مي پردازيم.
1- پودر فلز به منظور افزايش مقاومت مواد در برابر دما و سايش به تركيب اضافه ميشود.
-2 مقيدكنندهها (Binder): چسبهايي هستند كه مواد اصطكاكي را كنار هم نگه ميدارند. رزين Phenolic رايجترين نوع آن است.
Filler -3ها همانند تراشههاي لاستيكي هستند كه در مقادير كم براي كاهش صداي لنت به تركيب افزوده ميشوند.
تاثير نوع لنت ترمز بر ايجاد صدا
تنوع بسيار نوع لنت و تركيبات موجود در آن، تاثير قابلتوجهي بر صداي توليدي لنت ميگذارد. در ذيل به بعضي از پارامترهاي مربوط به آن اشاره مي شود.
لنتهاي نيمه فلزي: معمولاً باعث ايجاد صدا ميشوند كه اين مسئله بهدليل سختي بيشتر آنها نسبت به لنتهاي غيرآزبستي است. تركيبات فلزي اين نوع لنتها، هنگام ترمزگيري و سايش فلز به فلز باعث ايجاد صداي جيغ ميشود.
مقدار Fillerها و Binderها در ماده اصطكاكي لنت تفاوت چشمگيري در ميزان صداي جيغ توليدي از لنتهاي جلو يا عقب ايجاد ميكند. در اين حالت افزودن اجزايي نظير گرافيت،كربن و تركيبات بهبوددهنده لاستيكي ميتواند باعث كاهش صداي لنت شود. اضافه كردن برنج ميتواند باعث رفع ارتعاشات و همچنين تميزكاري ديسك و يا كاسه چرخ شود.
شكل هندسي لنت نيز ميتواند بر ميزان صداي توليدي موثر باشد. لنتي با گوشههاي پخخورده ميتواند روي ديسك ترمز، بدون ايجاد ارتعاش بلغزد. همچنين لنتهاي چاكدار باعث تغيير فركانس لنتهاي مرتعش ميشوند.
بعضي لنتها پوششي ويژه دارند كه به سطح ديسك منتقل ميشود. اين پوششها باعث ايجاد يك نوع فيلم روي ديسك ميشوند كه ارتعاش و صدا را كاهش ميدهد.
صداي جيغ ترمز عقب اغلب بهدليل انباشته شدن گرد لنت و … بين لنتها و كاسه چرخ توليد ميشود. براي حل اين مشكل، گرد و غبار ناشي از لنت ترمز را از روي كفشكها و صفحه پشتبند لنت و اجزاي مربوطه پاك كنيد.
اقدامات اوليه براي حذف صداي ترمز اتومبيل
علت اوليه صداي ترمز ارتعاش است. در ترمزهاي ديسكي ارتعاشات ميتواند بين لنت و ديسك، لنت و كليپر يا كليپر و اتصالات نصب شده بر روي آن وجود داشته باشد. در ترمزهايي كه از سيستم كاسه چرخ استفاده ميكنند، ارتعاشات ميتواند بين كفشك و كاسه چرخ يا كفشك و صفحه پشتبند آن ايجاد شود. همچنين ارتعاش در يك قسمت ميتواند باعث تحريك و ايجاد ارتعاش در قسمت ديگر شود؛ بهخصوص كه قطعات پيوسته در حال سبكتر شدن هستند و به اين ترتيب ارتعاش آسانتر صورت ميگيرد.
براي حذف صداهاي اوليه، استفاده از صلبيت اجزاي سيستم ترمزي در اولويت است كه در طراحي سيستم هاي ترمزي، دمپينگ يا حذفكننده ارتعاش اوليه توسط عوامل ذيل قابل اجراست:
· هنگام ترمز به دقت گوش كنيم و ببينيم صدايي از لنت شنيده ميشود يا نه و در صورت لزوم چك كنيم لنتها در جاي خود محكم هستند؛ به طوري كه با دست جابهجا نميشوند.
· استفاده از عايق ها كه Shim نيز ناميده ميشوند. درحقيقت عايقها يك مجزاكنندهاند كه همانند بالشتك عمل ميكنند و براي جلوگيري از ارتعاشات مورد استفاده قرار ميگيرند. اگر لنتها در جاي خود بهدرستي نصب شده باشند ولي هنوز صدا توليد كنند، يكي از ارزانترين و موثرترين راهها براي از بين بردن صداي مذكور اين است كه لنتها را از جاي خود درآوريم و پشت آنها Shim نصب كنيم زيرا Shimها ارتعاشات بين لنت و كليپر را كاهش ميدهند.
. گيرهها كه با محكم كردن اتصالات و اجزا به يكديگر باعث افزايش صلبيت سيستم ترمزي ميشوند بايد امتحان گردند و مطمئن شويم بهدرستي نصب شدهاند و در جاي خود محكم هستند.
. همه گيرهها، پينها و فنرها كه بهواسطه دماي بالاي ترمز حالت فنري خود را از دست داده و شُل شده اند بايد تعويض شوند.
. تميز كردن و روغنكاري متعلقات كليپر به حذف ارتعاشات كمك ميكند. ارتعاشات ميتواند بهدليل خرابي يا لق بودن قطعات و اجزاي مربوطه باشد.
. جايگزيني پينها و بوشها نيز ميتواند به عنوان يك راهحل در نظر گرفته شود.
. اگر كليپر بسيار كهنه شده است و لَقلَق ميزند، شايد تعويض آن تنها راه حل ممكن باشد.
. يكي ديگر از علل صداي جيغ در ترمزهاي عقب، تماس ضعيف بين كفشك و كاسه چرخ است كه اين مشكل با جايگزيني لنتهاي ترمز عقب يا پرداخت مجدد سطح داخلي كاسه چرخ قابلحل است.
. گرفتن لَقي اجزاي سيستم ترمز عقب كه باعث ايجاد ارتعاش بين صفحه پشتبند و لنت ترمز عقب و درنهايت عامل ايجاد صداست، يكي ديگر از راههاي حذف صداي ترمز عقب بهشمار ميرود.
تاثير ديفرانسيل جلو يا ديفرانسيل عقب بودن خودرو بر صداي ترمز
خودروهاي ديفرانسيل جلو يا عقب بهعلت وجود تفاوت اساسي در سيستمهاي انتقال قدرتشان، بر عملكرد سيستمهاي ترمزي خود تاثير ميگذارند.
1- در طراحي، اجزاي سيستم ترمزي در خودروهاي ديفرانسيل جلو كوچكتر و داراي جرم كمتري هستند لذا دمپينگ موثري روي سطح نويز اوليه نخواهند داشت؛ در حاليكه اجزاي سيستم ترمزي در خودروهاي ديفرانسيل عقب بهدليل داشتن اجزاي سنگينتر نظير تعليق، Spindle و فريم هاي بزرگ، نويز اوليه را جذب ميكنند.
2- در خودروهاي ديفرانسيل جلو بخش عمده عمل ترمزگيري توسط ترمزهاي جلو و بخش كمتري از آن توسط ترمزهاي عقب انجام ميشود؛ در حالي كه اين قضيه در خودروهاي ديفرانسيل عقب حالت ضعيفتري دارد. به اين دليل دماي عملكرد در خودروهاي ديفرانسيل جلو بسيار بالاتر است كه نتيجه آن، افزايش درصد شيشهاي شدن و همچنين افزايش صداي جيغ لنت در لنتهاي ترمز جلوست.
نحوه کار دیسک های ترمز
تاریخ انتشار:95/06/02
نحوه کار دیسک های ترمز:
ترمزهای دیسکی بهترین نوع سیستم ترمز شناخته شده تا به حال است.درواقع دیسک قسمتی از سیستم ترمز است که کار اصلی توقف خودرو را انجام میدهد. رایج ترین نوع دیسک ترمز در خودروهای امروزی، از نوع “شناور تک پیستون” است. کارایی آن مطمئن و قیمت تمام شده آن ارزانتر از انواع دیگر آن است . وقتی پدال ترمز فشرده می شود، فشارروغن ترمز از سیلندر اصلی به سیلندر واقع برروی دیسک ترمز منتقل شده و موجب حرکت پیستون می شود. حرکت پیستون نیز لنت ترمز را به سمت چرخنده(روتور یا دیسک) می فشارد.بیشتر دیسکهای ترمز، بوسیله هوا خنک می شوند.این دیسکها دارای منفذهایی (پره هایی) بین دو سطح دیسک ترمز هستند که هوا از داخل آنها عبور کرده و باعث خنک شدن دیسک می شود.
سیستمهای کمکی ترمز خودرو :
از زمان ساخت و تولید انبوه خودرو، مهندسین در تلاش بوده اند تا خودروها را ایمن تر طراحی کنند و برای این منظور بخش تحقیق و توسعه شرکت های سازنده خودرو با کمک شرکت های قطعه سازی و دانشگاه های مختلف به طراحی و توسعه سیستم های ایمنی مختلف با عملکرد های مختلف پرداختند که نام بردن هر یک و توضیح مختصر هر یک از این سیستم ها به خودی خود نیاز به یک مقاله چند صفحه ای دارد. یکی از مهمترین بخش های خودرو که در سیستم ایمنی خودرو نقش اساسی ایفا می کند ترمز خودرو است که مهندسین در بهینه سازی این بخش تلاش زیادی کرده اند که حاصل آن سیستم هایی چون ABS و EBD و TCS و ESP است. نیروهایی که در حرکت خودرو نقش مهمی دارند عبارتند از : 1 – نیروی پیشران موتور که چرخ را می چرخاند. 2 – نیروی اصطکاک بین تایر و جاده که خودرو را به جلو می راند و نیزهنگام ترمز گیری باعث ایستادن خودرو می شود .3 – نیروی اصطکاک ترمز بین لنت و دیسک که باعث کاهش سرعت چرخ می شود. اگر نیروی موتور از نیروی اصطکاک تایر و جاده بیشتر شود، باعث میشود که چرخ حالت هرزگرد پیدا کند(حالت بکسوات). اگر نیروی ترمز از نیروی اصطکاک تایر و جاده بیشتر باشد، باعث می شود که چرخ قفل شود و خودرو روی سطح جاده بلغزد. در هر دو صورت ، پایداری خودرو به خطر می افتد. پایداری خودرو مخصوصا به هنگام ترمزگیریهای اضطراری، از اهمیت بسیاری برخوردار است. یک خودرو ناپایدار،واکنشهای غیرمترقبه از خود نشان داده و در حین ترمزگیری از مسیر حرکت خود منحرف می گردد و قابل هدایت نیست و احتمال اینکه به مانع برخورد کند، بالا میرود. پایداری به این معناست که خودرو باید بدون درنظرگرفتن شدت ترمزگیری و بدون مساعدت راننده ، مسیر خود را حفظ کند و پس از ترمزگیری ، خودبخود تغییر مسیر ندهد. زمانی که چرخهای عقب قفل میکنند، ظرفیت تایرهای عقب برای تحمل نیروهای جانبی کاهش می یابد و حتی به صفر نزدیک میشود. دراین صورت، با یک حرکت عرضی کوچک مثلا ناشی از نیروهای گریز از مرکز، یک گشتاور چرخشی در اثر نیروهای اینرسی حول محور عمودی چرخ جلو ایجاد میشود و منجر به افزایش شتاب چرخشی خواهد شد. در این زمان خودرو پایداری جانبی خود را از دست خواهد داد. در مقابل اگر چرخهای جلو قفل کنند، در کنترل جهتی ، افتی حاصل خواهد شد و راننده دیگر قادر به فرمان دهی خودرو نمی باشد. پایداری خودرو،نتیجه توزیع ایده آل نیروی ترمزی در خودرو میباشد و آن به معنی استفاده یکسان چهار چرخ از پتانسیل ترمزی خودرو در نتیجه داشتن مقادیر لغزش یکسان بین تایر و سطح جاده است. سیستم های جدید ترمزگیری، با جلوگیری از لیزخوردن چرخها در هنگام ترمز کردن، دو مزیت مهم را بوجود می آورند: اول اینکه خودرو زودتر متوقف می شود( می دانیم چرخی که قفل شده است نسبت به چرخی که در حال چرخیدن است اصطکاک کمتری با زمین دارد. اولی اصطکاک جنبشی و دومی اصطکاک ایستایی) . دوم اینکه میتوان خودرو را هنگام ترمزکردن نیز هدایت کرد.
برخی سیستمهای جدیدی که به پایداری خودرو کمک میکنند(با استفاده از ترمز و نیروی موتور) عبارتند از :
ABS(Anti lock Brake System) یا سیستم ترمز ضد قفل
EBD(Electronic Brake distribution) یا بهبود دهنده الکترونیکی ترمز
TCS(Traction Control System) یا سیستم کنترل کشش (هرزگردی)
ESP(Electronic Stability Program) یا برنامه الکترونیکی پایداری
ABS یا سیستم ترمز ضد قفل :
وظیفه این سیستم : 1 – فاصله توقف کمتر حین ترمزگیری 2 – بهبود پایداری خودرو حین ترمزگیری 3 – حفظ قابلیت هدایت خودرو حین ترمزگیری
اجزای سیستم: 1 – سنسور(حسگر) سرعت چرخ 2 – واحد کنترل الکترونیکی(ECU ) 3 – واحد هیدرولیکی(HU )
سنسور سرعت: این سنسور ، اطلاعاتی که از دوران چرخ دندانه دار شاخص (که به چرخ خودرو وصل است ) بدست آمده است را به ECU میفرستد تا سرعت و شتاب چرخ محاسبه شود.
واحد کنترل الکترونیکی(ECU) : این واحد سرعت و شتاب چهار چرخ را با استفاده از سیگنالهای سنسور هر یک از چرخها، بطور مجزا محاسبه می کند و بوسیله چک کردن مقدار لغزش ایجاد شده در چرخها، پیغامی را برای HU می فرستد که افزایش ، کاهش یا ثابت نگهداشتن فشار هیدرولیکی و پمپ کردن روغن ترمز را کنترل میکند.
واحد هیدرولیکی (HU) : این واحد متشکل از گروهی از قطعات است که فشار ترمز منتقل شده به هر یک از چرخها را کنترل می کند. این واحد شامل شیرهای(سوپاپهای) الکتریکی(سولنوئیدی) و مخزن فشار پایین و پمپ روغن است.وقتی فشار ترمز بالااست و لازم است ABS فشار وارده به چرخ را کم کند، سوپاپ، جریان روغن را قطع می کند و اجازه نمی دهد که فشار روغن ترمز از سیلندر اصلی به چرخ جریان پیدا کند. در نتیجه روغن ترمز داخل سیلندر چرخ به درون مخزن فشار پایین و سپس بوسیله پمپ به داخل مخزن روغن ترمز پمپ می شود.
ABS چگونه عمل می کند؟
پردازنده مرکزی خودرو(ECU ) با کمک سنسورهای موجود در هر چرخ ، سرعت دوران چرخ ها را در حالت ترمز گیری بررسی میکند و بدنبال کاهش سرعت غیر معمول در چرخها میگردد. دقیقا قبل از اینکه چرخی قفل کند، کاهش سرعت شدیدی را تجربه می کند. اگر این چرخ ، کنترل نشود، بسیار زودتر اززمانی که خودرو برای توقف نیاز دارد، متوقف خواهد شد (قفل خواهد شد). یک خودرو که با سرعت 60 مایل در ساعت حرکت میکند، در شرایط ایده آل ، حدود 5ثانیه وقت لازم دارد تا بایستد. اما یک چرخ در کمتر از یک ثانیه از چرخیدن می ایستد و قفل می کند.کنترل کننده میداند که یک چنین کاهش سرعتی در حالت عادی در چرخها غیر ممکن است. بنابراین در چرخی که کاهش سرعت غیر معمول داشته ،فشار ترمز را بوسیله سوپاپهای الکتریکی سیلندر ترمز، کاهش می دهد تازمانی که حسگر آن چرخ افزایش سرعت را ثبت کند .(یعنی چرخ از حالت بحرانی خارج شود). آنگاه کنترل کننده،دوباره فشار را افزایش میدهد تا اینکه حسگرها کاهش سرعت را گزارش دهند.کنترل کننده این کار را بسیار سریع انجام می دهد.نتیجه این است که حرک چرخها با همان شدتی که از سرعت خودرو کم میشود، کند میگردد و ترمز ها چرخها را نزدیکی نقطه قفل شدن(آستانه حرکت) نگه میدارند که این ، به سیستم بیشترین نیروی ترمز را می دهد. وقتی ترمز ضد قفل در حال کارکردن است، شما ضربات منظمی را در پدال ترمز احساس می کنید که به خاطر باز و بسته شدن سریع سوپاپها است. بعضی از ترمزهای ضدقفل می توانند تا 15 بار در ثانیه این کار را انجام دهند . در اینحالت نباید پارا از روی پدال ترمز برداشت.
EBD یا تقسیم کننده الکترونیکی نیروی ترمز چیست؟
این سیستم ، نرم افزاری در حافظه ABS است که با ABS کار میکند تا نیروی ترمز را با تناسب به چرخهای جلو ، عقب، چپ و راست تقسیم کند. این امر باعث میشود تا به هنگام ترمز یا حمل بارزیاد یا حرکت در پیچ ، پایداری خودرو حفظ شود. در حقیقت EBD کمک میکند در شرایط جاده ای متفاوت ، هر چرخی به تنهایی کنترل شود و مانع از انحراف و تغییر جهت خودرو در شرایط جاده ای لغزنده و بارانی، خاکی ، دست انداز و همچنین ترمز های شدید و ناگهانی شود. برای مثال ، دریک خودرو سواری جلو محرک، معمولا ترمزهای جلو سهم بیشتری از نیروی ترمزی کل خودرو را دارد. اگر نیروی ترمزی یکسانی برای چرخهای جلو و عقب فرستاده شود، چرخهای عقب که فشار کمتری را تحمل می کنند، قفل خواهند شد و خودرو ناپایدار شده و میچرخد. سهم نیروی ترمزی چرخهای عقب ، به مقدار وزن متحمل هر چرخ بستگی دارد که EBD بصورت دینامیکی این تنظیم نیرو را انجام میدهد. بعنوان مثالی دیگر، یک خودرو همراه با بار، قسمت بیشتر افزایش بار در چرخهای عقب تحمل میشود.با یک سیستم ترمز معمولی، نمیتوان از ظرفیت کامل ترمزی چرخهای عقب بهره برد(به چرخهای عقب باید نیروی ترمز بیشتری برسد) . با بکارگیری سیستم EBD می توان از ظرفیت بهینه ، استفاده کرد (اندازه نیروی ترمزهای چرخهای جلو می تواند کاهش یابد). مثال دیگر کاربرد EBD هنگام ترمز کردن در پیچها است . وقتی خودرو در حال طی کردن پیچ است، چرخهای بیرونی سرعت دورانی بیشتری از چرخهای داخلی پیچ دارند. اگر در این حالت ترمز گرفته شود، چرخهای بیرونی به نیروی ترمز بیشتری احتیاج خواهند داشت. در ترمز های معمولی ، ترمز کردن در پیچ برابر با ازدست دادن پایداری خودرو است و خودرو از مسیر خارج خواهد شد. ولی EBD نیروی ترمز را با توجه به سرعت حرکت چرخها تنظیم می کند تا بتوانیم بطور یکنواخت از سرعت خودرو در پیچ کم کنیم و خودرو پایدار بماند. مثال دیگر هنگامی است که یکی از چرخهای خودرو، در شرایط بحرانی قرار میگیرد مثلا از روی آب عبور میکند. در این حالت فقط باید نیروی ترمز این چرخ کم شود تا از حالت بحرانی خارج شود که این تنظیم از وظایف EBD است.
به دلیل جلوگیری از حجیم شدن صفحه و برای راحتی بازدیدکنندگان ادامه مطالب در صفحه زیر گذاشته شده است
**برای ورود به صفحه دهم انواع ترمز کلیک کنید**