<<<صفحه نهم صفحه دهم صفحه یازدهم>>>
ادامه مبحث سنسور خودرو (قسمت دوم)
تاریخ انتشار:95/05/23
• پتانسیومتر دریچه گاز:
•وظایف پتانسیومتر دریچه گاز :
این قطعه موقعیت دریچه گاز را به ولتاژ تبدیل کرده و به (ECU) ارسال می کند و (ECU) طبق معلومات و اطلاعات دیگر جرم سوخت ارسالی را کنترل می کند.
اطلاعات ارسالی از پتانسیومتر در موارد ذیل بکار می رود 1- حالت های بسته بودن دریچه گاز یا دور آرام و نیمه باز بودن و باز بودن کامل دریچه گاز 2- وضعیت های مختلف از قبیل افزایش شتاب و قطع پاشش سوخت را مشخص می کند.
•محل قرار گیری پتانسیومتر دریچه گاز :
در روی دریچه گازنصب که از یک طرف دریچه گاز به سیم و از طرف دیگر داخل سنسور وارد می شود.
ساختار داخلی : این سنسور عنصری مقاومتی است که مقاومت آن وابسته به یک حرکت مکانیکی است.
مدار الکتریکی پتانسیومتر دریچه گاز: از یک سوکت 3 پایه به رنگ مشکی درست شده که
پایه 1 تغذیه 5 ولت مثبت
پایه 2 ارسال سیگنال یا ولتاژ به (ECU)
پایه 3 اتصال بدنه
• شرح کار پتانسیومتر دریچه گاز:
در حالت روشن ازطرف (ECU) ولتاژ 5 ولت مثبت به پایه 1 و ولتاژ منفی به پایه 3 متصل میگردد که در حالت دور آرام ولتاژ ارسالی صفر است در نتیجه (ECU) تشخیص می دهد دریچه گاز کاملا بسته است و مدار دور آرام را فعال می کند و در زمان گاز دادن به خودرو ولتاژی از بین 0 تا 5 ولت با توجه به گاز دادن خودرو ارسال تا (ECU) حجم هوای ورودی را محاسبه نموده و میزان پاشش را تنظیم می کند و خروجی این سنسور به دو صورت سیگنال دور هرزگرد یا آرام(IPLE) و سیگنال دور قدرت موتور (PSW) به (ECU) ارسال می گردد.
• روش های عیب یابی پتانسیومتر دریچه گاز:
۞ در صورت خرابی باعث قطع سوخت پاش و نوسان در دور های بالا می شود که ممکن است بخاطر کثیفی یا آب خورده گی سنسور باشد.
۞ در صورت خرابی و سرد بودن خودرو دور موتور تا حد نرمال و در موقع گرم شدن خودرو دور موتور تا حالت (CAT OFF) بالا می رود.
•تست اهمی پتانسیومتر:
دستگاه مولتی تستر را در وضعیت اهم متر قرار داده و دو سر پروپ را به دو پایه بیرونی وصل میکنیم باید مقاومتی حدود 4 اهم را نمایش دهد حال با دست اهرم گاز را بچرخانید مقاومت قطعه باید تغییر کند در غیر این صورت سنسور خراب است.
•تست ولتاژی :
دستگاه مولتی تستر را در وضعیت ولت متر قرارداده (DC) (مستقیم)قرارداده و خودرو را روشن می کنیم دو سوزن را یکی به پایه 1 و دیگری به پایه 3 متصل می کنیم دو سر ولت متر را به دو سوزن وصل می کنیم و به خودرو گاز می دهیم ولتاژ باید 5 ولت باشد و تغییر نکندسپس سوزن و پروپ ها را به تغذیه 5 ولت (پایه 1 ) و دیگری را به ارسال سیگنال (پایه 2 ) وصل باید جریان بین 0 تا 5 ولت با چرخاندن دریچه گاز تغییر نماید.
•نکات مهم در مورد پتانسیومتر دریچه گاز:
♦ در خودروی 206 به این سنسور حسگر می گویند نه پتانسیومتر
♦ این سنسور سرویس خاصی ندارد.
♦ سنسور کمکی پتانسیومتر سنسور مپ (MAP) است.
♦ حسگر دریچه گاز در خودرو های 206 تیپ های 1 و 2 قابل تنظیم است در صورتی که دریچه آن از تنظیم خارج شده باشد که در قسمت پارامتر های دستگاه دیاگ – اسکنر مهاد صنعت زاویه دریچه گاز باید صفر باشد در غیر این صورت با ابزار مخصوص باید دریچه را تنظیم کرد.
ادامه مبحث سنسور خودرو (قسمت دوم)
تاریخ انتشار:95/05/28
سنسور ضربه (KNOCK SENSOR):
یک نوع سنسور پیزو الکتریک است (ضربه را تبدیل به تولید برق می کند) که داخل دو قاب مرتعش چدنی قرار دارد.
محل قرار گیری سنسور ضربه (KNOCK):
در موتور های چهار سیلندر در صورتی که یک سنسور باشد بین سیلندر 2 و 3 قرار دارد و در صورتی که دو سنسور داشته باشد بین سیلندر های 1و2 وبین 3 و4 می باشد و در موتور های شش سیلندر (V) شکل یا خورجینی معمولا دو عدد است یکی آن طرف بلوکه سیلندر و یکی این طرف بلوکه برای بدست آوردن ارتعاشات هر دو طرف موتور.
کار سنسور این است که ضربات ناشی از خود سوزی (احتراق زود رس) را که کوبش ایجاد می کند به (ECU) گزارش و (ECU) با ریتارد کردن جرقه ضربات حاصله را از بین می برد.
برای بر طرف کردن خطا های سنسور ضربه پیچ سنسور را فقط حدودا 2/2 کیلو گرم متر باید محکم کرد چون شل بودن آن باعث لقی سنسور و ارسال سیگنال خطا به (ECU) و روشن ماندن چراغ عیب یاب می شود و سفت بودن بیش از اندازه آن باعث سری شدن دو قاب مرتعش می شود.
مدار برقی ناک سنسور(ضربه):
سنسور ضربه دو نوع است یکی دو سیم و دیگری سه سیم است که در صورت سه سیم بودن سیم سوم مربوط به پارازیت گیر (غلاف شیلد) است که معمولا سیم آن مثل کابل آنتن تلویزیون رنگی است و به رنگ سفید و مشکی است.
پایه 1 تغذیه 5 ولت مثبت
پایه 2 ارسال سیگنال به (ECU) است
پایه 3 غلاف شیلد یا همان پارازیت گیر است ( در صورت سه سیم بودن)
موج میرا :
موجی است که رو به از بین رفتن می کند و از نظر عملی صفر ولی از نظر تئوری صفر نمی شود.
اشکالات پدیده ضربه: باعث کاهش کارایی و قدرت موتور و افزایش انرژی وفشار حرارتی می گردد. در نتیجه باعث بوجود آمدن فشار حرارتی زیادی روی واشر سر سیلندر و پیستون و اطراف سوپاپ ها شده و آسیب دیده گی سیستم را بوجود می آورد این پدیده وقتی بوجود می آید که مخلوط سوخت و هوای جدید در قسمت بالای سیلندر منفجر شود این انفجار قبل از رسیدن جرقه شمع بوجود می آیداین احتراق ناخاسته را خود سوزی(مخلوط محترق نشده) می گویند.
وقتی این حالت در یکی از چهار سیلندر رخ بدهد سنسور ضربه ارتعاشات حاصل از پدیده خود سوزی به بلوکه را حس می کند و با ارسال یک ولتاژ حد اکثر، (ECU) را از این خود سوزی مطلع می کند و (ECU) با اطلاعات دریافتی از این سنسور، میزان آوانس جرقه را کاهش داده و به موازات آن، مخلوط سوخت وهوای غنی را برای جلوگیری از افزایش بیش از حد درجه حرارت گاز های خروجی اگزوز وارد سیلندر می کند.
عیب یابی سنسور ضربه (KNOCK SENSOR):
در صورت خرابی این سنسور موتور با لرزش کار میکند و دمای آب نیز بالا می رود.
۞ بدلیل ساختار داخلی این قطعه تست اهمی ندارد
۞ در خودرو های جدید برای تفکیک ضربات حاصل از خود سوزی موتور و ضربات حاصل از لرزش خودرو در حین راننده گی سنسوری با همین کیفیت به نام سنسور شتاب روی بدنه خودرو نصب است.
۞ تغییراتی که در هنگام رانندگی در جاده های ناهموار در دور موتور ایجاد می شود ممکن است به عنوان احتراق ناقص در سیلندر ها گزارش شوند تفاوت میان تغییرات دور موتور به دلیل ناهمواریهای جاده و احتراق ناقص توسط سنسور شتاب گزارش می شود و شتاب سنج در شرایط ناهموار جاده موقتا عملکرد سنسور ضربه را غیر فعال می کند .
۞ در خودرو های جدید فقط پژو و سمند و پراید (S2000) و پژو 206 و زانتیا و سمند (LX) و پارس (ELX) دارای سنسور ضربه هستند.
۞ سنسور ضربه بدون سنسور کمکی است .
۞ سنسور ضربه در خودرو های تولید داخل فقط روی زانتیا نصب است و خودرو های وارداتی جدید .
عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری
تاریخ انتشار:95/06/03
سنسور دور موتور:
1- روشن نشدن خودرو به دلیل ارسال نشدن سیگنال ها به ECU برای پاشش سوخت
2- نمایش ناصحیح دور موتور خودرو در زمان روشن بودن ماشین.
3- ایجاد حالت CUT OFF قبل از رسیدن دور موتور به رد لاین.
4- ثابت ماندن یا حرکت نکردن دور سنج از یک دور موتور مشخص.
سنسور فشار هوای ورودی:
در خودرو های انژکتوری که مجهز به سنسور اکسیژن نمیباشند با از کار افتادن این سنسور بد کار کردن موتور خودرو به وضوح قابل مشاهده و حس میباشد. اما در خودرو های مجهز به سنسور اکسیژن باعث میشود که کار این سنسور رو تصحیح کند. در مواردی که سنسور خراب شود ECU اطلاعات مربوط به فشار داخل منیفولد رو از روی سنسور دریچه گاز محاسبه میکند.
سنسور دمای هوای ورودی به موتور:
با از کار افتادن این سنسور به خصوص در ماشین های بدون سنسور اکسیژن یا کاربراتی الکترونیکی باعث میشود که تنظیم موتر از حالت ایده ال خود خارج شود و موتور بد کار کند. اما در سایر خودرو ها به انضمام سنسور اکسیژن تا حدودی این خطا تصحیح میشود.
سنسور دمای اب:
1- دود کردن خودرو در زمانی که موتور خنک میباشد یا بعد از گرم شدن موتور.
2- بد روشن شدن خودرو در اب و هوای سرد.
حالا چرا بد کار کردن این سنسور چرا باعث بروز این مشکلات میشود؟
برای تنظیم دور موتور در زمان استارت اولیه این مورد به عهده استپ و ECU میباشد اما در ابتدا اطلاعات از سنسور دما اب گرفته میشود. حال اطلاعات این سنسور چه کار هایی انجام میدهد؟؟
1- فرستادن اطلاعات به کنترل یونیت انژکتور های برای زمان پاشش و شمع ها برای جرقه.
2- ساسات اتوماتیک.
سنسور سرعت خودرو:
با از کار افتادن این سنسور مشکلاتی از قبیل خاموش شدن موتور در بعضی اوقات و بد کاردن موتور در سرعت های بالا میباشد.
سنسور دریچه گاز:
1- کاکرد بد موتور همراه با بالا نرفتن دور موتور از یک حد خاص.
2- ایجاد دود که ثابت نیست و بنا به شرایط متفاوت میباشد.
سنسور فشار گاز کولر:
با خراب شدن این سنسور اولین مورد در کارکرد فن ها به وجود میاید. بدین صورت که با زدن بلافاصله کولر فن ها روشن نمیشود. و همچنین در زمانی که فشار گاز کولر بالا یا پایین بیاید دستور روشن و خاموش شدن به کولر رو نمیدهد و باعث اسیب جدی به کل مجموعه میشود.
سنسور اینرسی:
این سنسور که نوعی سوییچ میباشد با دریافت ضربات در زمان تصادف خودرو با قطع جریان بنزین از احتمال اتش سوزی تا حد بالایی میکاهد..
اما این سوییچ در خودرو های پیکان اردی سمند پرشیا و405 انژکتوری با قطع برق ECU باعث خاموش شدن سریع خودرو میشود.
در 405 کاربراتوری با قطع برق پمپ برقی کار میکند. اما این مورد عملا کارایی ندارد چون این پمپ در زمان سرعت های بالا به کمک پمپ اصلی اومده و وظیفه تامین بنزین مورد نیاز خودرو رو بر عهده میگیرد. که یک ضعف محسوب میشود.
در 206 های غیر مولتی پلکس این سوییچ باز جریان پمپ برقی رو قطع میکند. اما چون هنوز مقداری بنزین در مجموعه سوخت رسانی و ریل سوخت هست موتور تا مدت کمی به کار خود ادامه میدهد.
اما این مورد در 206 های مولتی پلکس کمی به صورت حرفه ای تر عمل میشود و سنسور با توجه به هر ضربه ای عمل نمیکند بلکه ابتدا شدت ضربه توسط BSI محاسبه شده و بعدا اگر با پارامتر های موجود تطابق داشت عمل کرده و جریان پمپ قطع میشود.
ادامه مبحث عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری
تاریخ انتشار:95/06/13
سنسور ضربه:
ضربه زنی در اثر احتراق پیش رس یا خود سوزی مخلوط هوا و سوخت در داخل موتور ایجاد میشود ودر صورت تداوم میتواند منجر به صدمه به قطعات موتورگردد.
از جمله صدمات آن میتوان به ترک خوردن و ذوب شدن پیستون خم شدن شاتون وصدمه به شمع ها اشاره کرد.سنسور ضربه بروز آنرا حس کرده وبه Ecu گزارش میکند و Ecu در جهت جلوگیری از آن مقداری آوانس جرقه را کم کرده ونسبت هوا به سوخت را کمی غنی تر میکند.
با از بین رفتن ضربه زنی مجددا آوانس جرقه توسط Ecu افزایش میابد. این کاهش وافزایش مرتبا ادامه میابد تا جایی که موتور همیشه در شرایط آستانه ضربه زنی که حداکثر بازدهی وجود دارد کار کند.
این سنسور بادریافت اطلاعات ضربهای حاصل از احتراق سوخت ومیزان ضربه هر سیلندر و فرستادن این اطلاعات به ecu کمک میکند که اوانس و ریتارد جرقه به گونه ای تنظیم شود تا کمترین ضربه به سر پیستون وارد شود و موتور به نرمی کار کند.
با توجه به عملکرد سنسور ضربه و سنسور اکسیژن که به صورت موازی با یکدیگر در ارتباط میباشند اگر خراب شود احتمال تشخیص خرابی به وسیله کارکرد موتور به ویژه در زمان استفاده از بنزین با اکتان بالا. اگر تفاوت محسوسی در زمانی که موتور با بنزین معمولی کار میکند و زمانی که از بنزین با اکتان بالا استفاده میکنید مشاهده کردید میتوانید پی به خرابی این سنسور ببرید.
نکته : خرابی این سنسور باعث لرزش موتور و باعث روشن شدن چراغ چک میشود.
سنسور اکسیژن:
سنسور اکسیزن بر روی مانیفولد خروجی وقبل از مبدل کاتالیتیکی نصب میگرددو مقدار اکسیزن موجود در گازهای خروجی را به صورت پیغام و لتازی به Ecu گزارش میکند.Ecu با توجه به مقدار ولتاز خروجی سنسور متوجه میشود که مخلوط غنی یا رقیق میباشد.استفاده از این سنسور سیستم تزریق سوخت را تبدیل به حلقه بسته میکند یعنی اگر سوخت تزریق شده منجر به مخلوط غنی تر شده باشد آن را رقیق تر میکند و اگر مقدار سوخت کم بوده و مخلوط رقیق شده باشدآن را کمی غنی تر میکند.با انجام این عمل مقدار آلاینده ها به کمترین سطح خود میرسد.
تنها راه تشخیص این سنسور استفاده از دستگاه های تست الایندگی خودرو میباشد.
نکته : خرابی این سنسور باعث روشن شدن چراغ چک شده و مصرف سوخت را بالا میبرد درحالی که خودرو صاف کار میکند
روش تعمیر:
1. این سنسور باید تعویض گردد .
ادامه مبحث عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری
تاریخ انتشار:95/06/18
انژکتورها:
این قطعه که وظیفه پاشش سوخت رو دارد در زمان خرابی باعث بد کارکردن موتور و ایجاد دود به علت کارکرد ناصحیح قطعه میشود.
که برای تشخیص خرابی اون اگر سوکت هر انژکتوری رو بکشید و موتور بد کار کرد سالم هست اما اگر تغییری در کارکرد موتور ایجاد نشد و همچنان بد کار کرد انژکتور معیوب میباشد. اینکار را میتوان با کشیدن وایر هر سیلندر انجام داد
نکته : خرابی این عملگر باعث روشن شدن چراغ چک شده و مصرف سوخت را بالا میبرد دراین حال خودرو دچار لرزش شدید میشود با گازدادن به نظر میرسد خودرو خوب کار میکند ولی درحرکت ودر دورارام موتور لرزش شدید دارد
روش تعمیر:
1.این قطعه بسیار حساس است برای تست این قطعه سوکتها رابکشید ومقاومت سیم پیچ سوزنها را با اهمتر اندازه گیری کنید مقاومت سوزن باید بین 12 الی 16 اهم باشد در اکثر مواقه سوزن خراب نیست و ایراد مربوط به سولفاته زدن سوکت انژکتور میباشد.
2. با اضافه کردن مکملهای بنزین اقدام به شستشوی موقت سوزن کنیم برای این کار طبق کاتالوگ نوشته شده بروی مکمل مورد نظر عمل میکنیم این درصورتی است که سوزن کمی کثیف باشد چراغ چک روشن نباشد وفقط جنبه کاهش لرزش موتور را داشته باشد
گرمکن هوزینگ دریچه گاز:
نوعی المنت هست برای گرم نگه داشتن مسیر دریچه گاز وجلوگیری از یخزدگی ان.
برای عیب یابی این قطعه باید گفت که تا حدودی شبیه استپ میباشد که بدین صورت است مانی که خودرو سرد میباشد و هوا هم سرد است با رها کردن گاز ماشین خاموش میشه. اما زمانی که ماشین گرم بشه دیگه خرابی قطعه به چشم نمیاید و باید خاموش شدن ماشین رو در سایر قطعات جستجو کنید
روش تعمیر:
1. ازانجایی که این عملگر تاثیری روی خودرو درهوای متعادل ندارد مشکلی برای خرابی ان وجود ندارد اما در یخبندان هنگام روشن کردن موتور احتمال گیر کردن پدال گاز وجود دارد هرگز به پدال فشار نیاورید تا ازاد شود بگذارین کمی موتور گرم شود دریچه گاز خودبه خود ازاد میشود
ادامه مبحث عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری
تاریخ انتشار:95/06/25
پمپ بنزین:
با خراب شدن این قطعه…
1-خودرو روشن نمیشود
2-در سربالایی ها هنگام شتاب گیری و همچنین در سرعت های بالا ماشین بد کار میکند و ریپ میزند. باید توجه داشت که این مورد می تواند از گرفتگی و کثیفی فیلتر بنزین باشد.
روش تعمیر:
1. کم هزینه ترین راه تست فشار سیفون است با این تست ایرادات مربوط به این بخش پیدا میشود
2. در صورت ضعیف بودن این پمپ باید حتما تعویض گردد زیرا فشار کم سوخت یکی از عوامل موثر در افزایش مصرف سوخت می باشد
کویل دوبل:
این قطعه کار افزایش ولتاژ رو بر عهده دارد.
با خراب شدن و نیم سوز شدن کویل شاهد موارد زیر هستیم:
1- کاهش راندمان موتور افزایش مصرف بنزین به دلیل کاهش شدت جرقه.
2- روشن نشدن خودرو. در زمان سوختن کویل دوبل معمولا یکی از کویل ها میسوزد. پس تنها به دو شمع از چهار شمع برق رسیده و خودرو به صورت نیمه کامل روشن میشود و با رها کردن سوییچ خودرو دوباره خاموش میشود. که با خرابی سنسور دور موتور فرق دارد چون در سنسور دور موتور کلا موتور روشن نمیشود. پس این رو به خاطر بسپارید.
نکته : خرابی این عملگر باعث روشن شدن چراغ چک شده و مصرف سوخت را بالا میبرد دراین حال خودرو دچار لرزش شدید میشود با گازدادن به نظر میرسد خودرو خوب کار میکند ولی درحرکت ودر دورارام موتور لرزش شدید دارد
روش تعمیر:
1. کویل باید تعویض گردد .گاهی سولفاته زدن سوکت ویا اتصالی در سیم کشی و یا خرابی بخشی از ecu باعث نزدن جرقه میشود و موتور خراب کار میکند
ادامه مبحث عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری
تاریخ انتشار:95/07/01
خرابی استپ موتور:
1-خاموش شدن ماشین به خصوص در زمان رها کردن ناگهانی پدال گاز
2-کاهش دور موتور به مقدار قابل توجه در زمان گرفتن کولر ودور ارام خودرو.
3- گاز خوردن بی دلیل پس از روشن شدن موتور خودرو.
4-ثابت نبودن بی دلیل دور موتور در دور ارام و کاهش افزایش دور خودرو بدون دلیل
نکته : خرابی این عملگر باعث روشن شدن چراغ چک میشود و هنگام تعویض دنده خودررو کمی گاز می خورد
روش تعمیر:
1.استپ موتور (موتر پله ای ، استپر) باید تعویض گردد
سنسور فشار روغن:
این سنسور در مسیر روغن موتور قرار دارد ودر صورت کاهش فشار روغن در مسیر فعال شده و با عث روشن شدن چراغ اخطار روغن در صفحه نشان دهنده ها میشود.
علائم خرابی :
1.روشن ماندن چراغ روغن و روشن و خاموش شدن چراغ روغن در دور سلو
ادامه مبحث عیب یابی سنسورهای خودرو از روی شکل ظاهری (قسمت پایانی مبحث)
تاریخ انتشار:95/07/24
شیر برقی کنیستر:
بخارات بنزین باک به کنیستر وارد شده ودر مخزن آن ذخیره می گردد وبا باز شدن شیر برقی کنیستر راه ورود بخارات به مانیفولد باز شده ودر نتیجه بخارات وارد موتور شده و سوخته میشوند و به این ترتیب وارد فضای جو نشده وآلایندگی ایجاد نمی شود.
خرابی این عملگر تاثیری در کارکرد موتور ندارد گاهی چراغ چک روشن میشود و بوی بنزین درهنگام صبح از اطراف خودرو به مشام میرسد .
Bsi بی اس آی چیست ؟
تاریخ انتشار:95/08/17
مخفف عبارت “Built-in Systems Interface” هست كه توسط گروه PSA در سال 2000 ميلادي معرفي شد.
به عبارت ساده، BSI يك مركز كنترل يا يك واحد اتصال داخليه كه امكان مديريت و به اشتراك گذاري اطلاعات مربوط به ECU هاي يك اتومبيل رو ايجاد مي كنه.
Multiplexing
Multiplexing يا MuX به انتقال اطلاعات گوناگون مربوط به اجزاي برقي و الكترونيكي مختلف روي يك كانال يا Data-Bus گفته ميشه.
با هر بسته اطلاعات كه با خود داده هاي اطلاعات و ID (كد شناسايي) مربوطه رو حمل مي كنه، هر كنترل كننده اي كه به Data-Bus متصل باشه ميتونه اطلاعات مورد نياز خودش رو درخواست و دريافت كنه.
لزوم چنين شبكه اي وقتي قابل دركه كه تعداد ECU هاي نصب شده روي يك خودرو افزايش پيدا كنه.
روزهايي كه تنها 2 يا 3 عدد ECU روي يك ماشين وجود داشت مدتها است كه گذشته و روز معمولي ترين ماشينهاي امروزي حدود 10 عدد و روي خودروهاي مجهز تا 50 عدد ECU يافت ميشه!
روش Multiplexing به خودروسازان اجازه ميده تا با ساده كردن سيم كشي و اتصالات در كاهش وزن و افزايش فضا و البته پايين آوردن هزينه توليد توفيق داشته باشند.
طرح Multiplex گروه PSA
پيش از اينكه در مورد نحوه نصب و عملكرد BSI صحبت كنيم، لازمه در مورد معماري به كار رفته توسط PSA چيزهايي بدونيم.
خودروهاي Multiplex شده PSA به 3 شبكه اطلاعاتي مجزا تجهيز شدن كه همگي به مركزي كه همون BSI باشه متصل هستند.
شبكه نيروي محرك، شامل مديريت موتور، سيستم انتقال قدرت، ABS و سيستم تعليق
شبكه تجهيزات رفاهي، شامل مجموعه تجهيزات، ايركانديشن و پخش صوت
شبكه بدنه، شامل تجهيزات امنيتي و ايمني مانند كيسه هوا و هشدار دهنده ها و ايموبيلايزر
ساختار BSI
BSI داراي شكلي شبيه به يك جعبه فيوز و يا يك تابلو توزيع برقي داره. سوكتهاي متصل شده به اون امكان انجام دو كار توزيع برق و انتقال داده بين خودش و تمام كنترل كننده ها يا ECU هاي متصل شده بهش رو برقرار مي كنن. با ميكروپروسسورهاي تعبيه شده در خودش قادر به انجام اين دو كار با سرعت بالا هست، طراحي هوشمند اين مركز همچنين قابليت برقراري حق تقدم براي سيستمهاي ايمني رو در صورت لزوم داره. به عنوان مثال يك سيستم كنترل پايداري در زمان ترمزگيري شديد نسبت به ECU راديو داراي حق تقدمه.
همچنين پروسسورها فعاليتهاي روتين بيشتري رو به درخواست مصرف كننده عهده دار ميشن. اين درخواستها از طريق اي سي يوي بدنه كه تجهيزاتي نظير برف پاك كن يا چراغها رو مديريت مي كنه بوسيله راننده به BSI ارسال ميشه.
ادامه مبحث Bsi بی اس آی چیست ؟
تاریخ انتشار:95/08/23
اشتراك داده ها
با يك مثال مثل دريافت اطلاعات سرعت حركت خودرو ميشه به راحتي متوجه شد كه چطور يك ورودي اطلاعات توسط ECU هاي متعددي براي كاركرد بهتر مورد استفاده قرار مي گيره.
سرعت حركت خودرو روي جاده توسط سنسورهاي سرعت اندازه گيري شده و به واحد كنترل ABS ارسال ميشه. سپس داده هاي جمع آوري شده از مسير Data-Bus براي BSI ارسال ميشن و كنترلهاي مجموعه توليد و انتقال نيرو ميتونن اين داده ها رو در صورت نياز درخواست كنن. همچنين اين داده ها مي تونن براي اجزاي ديگري كه حارج از شبكه نيرو قرار دارن نيز از طريق BSI ارسال بشن. زمانيكه سيستمهايي نظير سيستم امنيتي، راديو، ناوبري، ايركانديشن و تجهيزات ديگه مي تونن مانند موتور، سيستم انتقال قدرت و ABS به اين داده ها نياز داشته باشن به سرعت اطلاعات از طريق Multiplex موجود قابل رويت خواهد بود.
اينترفيس تشخيص (DIiagnostic Interface)
با توجه به نقش مهم و مركزي ايفا شده توسط BSI سلامت اون و كاكرد بهينه اون داراي اولين درجه اهميت در عملكرد ماشينه. از دستگاه تشخيص اختصاص داده شده به اين منظورها استفاده ميشه:
1- تشخيص عيب يا عيب يابي
با وجود تعداد زياد اجزاي متصل شده به BSI در زمان بروز ايراد تشخيص اينكه ايراد دقيقاً مربوط به كدام جز ميشه كار بسيار سختيه. با بكار گيري يك تست سريال ميشه محل دقيق عيب گزارش شده رو پيدا كرد. روشهاي عملكرد عيب ياب BSI به اين شرح هستند :
خواندن DTC جهت استخراج و پاك كردن كدهاي خطا
فعال سازي اجزا مختلف جهت بررسي عملكرد اونها
پيكربندي سيستم جهت تاييد اجزا
2- پيكربندي سيستم
با تو جه به اينكه BSI تعداد زيادي ورودي و خروجي مربوط به قسمتهاي مختلف خودرو رو پشتيباني ميكنه پيكربندي دقيق و برنامه ريزي دقيق پردازشگر الزامي است.اطلاعاتي نظير اينكه خودرو داراي چه سيستمهاي هشداري هست يا اينكه يك CD پلير روي ماشين نصب شده يا اينكه ماشين داراي چرخهاي 15 يا 16 اينچي هست مورد نياز هستن. هر كدام از اين اطلاعات كه در طول دوران كاركرد خودرو دچار تغيير بشن مي بايست اين تغييرات در سيستم هم تغيير كنند. به عنوان مثال اگر شما يك سيتروئن با 12 ماه كاركرد خريده باشيد و بخواهيد مه شكنهاي سفارشي جلو رو روش نصب كنيد بايد تغييرات در سيستم ثبت بشن تا مه شكنها كار كنن.
3- برنامه ريزي BSI بعد از تعويض
در صورت تعويض BSI بايد اطلاعاتي مشابه اطلاعات زمان پيكربندي وارد شوند اما با اندكي تغيير. وقتي BSI جديد نصب شد، جزييات مهم مربوط به اتومبيل به سختي در آن برنامه ريزي مي شوند، به عنوان يك مثال بسيار مهم ميشه به VIN كد اشاره كرد.
ضمناً اگر به برنامه ر یزی این قسمت دسترسی پیدا کنیم تعدادی آپشن بدون هزینه فعال خواهد شد ( در مورد 206 که اینطوره ) .
به دلیل جلوگیری از حجیم شدن صفحه و برای راحتی بازدیدکنندگان ادامه مطالب در صفحه زیر گذاشته شده است
ادامه دارد . . .