<<<صفحه هشتم صفحه نهم صفحه دهم>>>
دانستنی های شستشو خودرو ( قسمت اول)
تاریخ انتشار:96/01/07
در اینجا شما را با روش هایی ارزان، ساده و غیرمنتظره برای تمیز کردن و شستوشوی اتومبیل آشنا خواهیم کرد که خودرو برای مدت طولانی تر تمیز بماند.
1. نرم کننده مو برای برق انداختن ماشین
ماشین خود را با نرم کننده مویی که لانولین دارد بشویید. این ماده باعث درخشش زیاد بدنه خودرو می شود و جالب اینجاست که باران را دفع می کند و آب باران روی آن لکه ایجاد نمی کند.
2. پاک کردن شیشه جلوی ماشین با نوشابه
وقتی باران شدید می بارد، شیشه جلوی ماشین به یک دردسر واقعی تبدیل می شود. برای شستن و تمیز کردن لکه های این شیشه می توانید از نوشابه مشکی کمک بگیرید. برای اینکه رنگ کاپوت از بین نرود یک حوله روی مرز بین کاپوت و شیشه قرار دهید تا نوشابه پایین نرود. حباب های نوشابه باعث از بین رفتن میکروب ها می شود. پس از این کار نیز به طور کامل نوشابه چسبناک را از روی شیشه پاک کنید در غیر این صورت گرد و غبار و آلودگی ها بسیار سریع تر از پیش روی شیشه جا خوش می کنند.
3. شستوشوی چراغ های ماشین
با مایع تمیزکننده شیشه و جوراب پلاستیکی چراغ های جلوی خودرو را تمیز و امنیت خود را تضمین کنید.
4. پاک کردن شیشه در یک مرحله
با حوله خشک کن کودکان که نرم و لطیف است شیشه های اتومبیل را به راحتی تمیز کنید.
آشنایی با قطعات خودرو ( پمپ بنزین )
تاریخ انتشار:95/12/15
خراب شدن پمپ بنزین خودرو، ممکن است باعث شود وسط جاده بمانید. اگر تا به حال به خرید لوازم یدکی رفته باشید، احتمالا میدانید این کار میتواند پیچیدگیهای خاص خود را داشته باشد. ما مطلبی را در خصوص پمپ بنزین خودرو آماده کردهایم که در آن اطلاعاتی اولیه دربارهی این قطعهی خودرو آورده شده است و میتوانید بار بعد که به فروشگاه لوازم یدکی رفتید، از این اطلاعات بهعنوان رهنمودهایی در خصوص خرید پمپ بنزین خودرو استفاده کنید.
پمپ بنزین خودرو چیست?
پمپ بنزین، بنزین را از باک به سمت موتور پمپاژ میکند. پمپ بنزین قسمتی از سیستم پمپاژ بنزین است که شامل واحد فرستنده و فیلتر بنزین نیز میشود.
انواع پمپ بنزین خودرو
پمپ بنزین مکانیکی: از پمپ بنزین مکانیکی در خودروهایی که کاربوراتور دارند استفاده میشود. این نوع پمپ بنزین بیشتر در خودروهای قدیمی یافت میشود.
پمپ بنزین برقی: در اکثر خودروهای امروزی از این نوع پمپ بنزین استفاده میشود. پمپ بنزین برقی دقیقا زیر باک نصب میشود و با انژکتور بنزین خودرو کار میکند. در مقایسه با پمپ بنزین مکانیکی، پمپ بنزین برقی بنزین را با فشار بیشتری پمپاژ میکند.
چرا پمپ بنزین خودرو خراب میشود
قطع شدن جریان یا کمبود ولتاژ: مسلم است که پمپ بنزین برقی، بدون جریان برق کار نمیکند. پس اگر برق به هر دلیلی به پمپ نرسد، از کار میافتد. بهتر است در چنین شرایطی سیم و کابل پمپ بنزین را بررسی کنید.کثیف شدن: آشغال در باک بنزین جمع میشود و به گرفتگی فیلتر بنزین، زودتر فرسوده شدن آن یا باز ماندن شیر پمپ بنزین منجر میشود. اگر فیلتر بنزین بگیرد، پمپ با فشار کمتری آن را پمپاژ میکند و خودرو خوب استارت نمیخورد. باک بنزین را تمیز نگه دارید تا از جمع شدن آشغال در آن جلوگیری کنید.زنگ زدگی: ساییدگی و فرسایش داخل باک به زنگ زدگی منجر میشود و فیلتر بنزین را مسدود میکند. اگر در هوای خنک و مرطوب باک بنزین تقریبا خالی باشد، چگالش رخ میدهد و زنگ زدگی شکل میگیرد. باک بنزین را پر نگه دارید تا از تشکیل زنگ زدگی در آن جلوگیری کنید.فرسودگی طبیعی: پمپ بنزین خودرو با استفاده از بنزین خنک و چرب میشود که این طول عمرش را زیاد میکند. رانندگی کردن با باک تقریبا خالی باعث میشود پمپ بنزین خنک و چرب نشود و آسیب ببیند.
ادامه دانستنی های اتومبیل در فصل زمستان
تاریخ انتشار:95/10/30
6)اتومبیلتان را تشنه نگذارید
روغن، آب، آب باطری، روغن ترمز و بنزین، مایعات لازم برای بدن خودرو شما هستند. روغن، همواره موتور را نرم و روان نگه میدارد و باید همیشه تمیز و محفظه آن پر باشد. روغن ترمز هر 2500 تا 4000 کیلومتر چک و تجدید شود.
فیلترها نیز باید چک و در صورت لزوم تعویض شوند. ضدیخ در صورتی که رادیاتور در شرایط عادی باشد (جوش نیاورده یا ترک نخورده باشد) باید هر دوسال یک بار یا هر 30000 کیلومتر تعویض شود. به یاد داشته باشید که هرگز درب رادیاتور را تا سرد شدن کامل موتور بر ندارید. برای جلوگیری از رگه های سوخت یخ زده در داخل باک بنزین، آن را مرتب پر نگه دارید.
برای صرفه جویی در مصرف سوخت، باد تایرها را در حد مناسب نگه دارید، به آرامی گاز دهید و از ترمز ناگهانی بپرهیزید.اتومبیل را در حال توقف بیش از چند دقیقه روشن نگه ندارید.
7)ترمزها، تسمه ها، قفلها و شلنگها را بررسی کنید
ترمزهای سالم هنگام رانندگی در روزهای زمستان مهمترین عامل ممانعت از حوادث ناگوار هستند، پس ترمزها را توسط یک متخصص به طور کامل چک کنید. اگر حس میکنید که فاصله توقف اتوموبیل طولانی شده یا زیر پدال لقی یا گرفتگی نا آشنایی هست، فورا” به تعمیرکار مجرب مراجعه کنید. در ضمن لنت های ترمز را هم بررسی کنید و در صورت رفتگی یا کهنگی آنها را تعویض کنید.
تسمه ها را چک کنید و مطمئن شوید که به خوبی محکم شده و فاقد ترک خوردگی، ساییدگی یا رفتگی باشند. آنها نباید در مقابل فشار انگشت شما بیش از 1 سانتی متر قوس بردارند. شلنگها را با دقت بررسی کنید، مراقب نشتی، متورم شدن یا ترک خوردگی باشید و مطمئن شوید که تمام بستها محکم باشند. برای جلوگیری از یخ زدگی دستگیره ها و لولا ها، کمی خاک ذغال نرم به چفت وبست قفلها و کمی روغن به لولاها بزنید.
8 )اتومبیل خود را برای تنظیم موتور (Tune-up) ببرید
خودروتان را به مرکز تنظیم موتور ببرید. یک متخصص به سرعت متوجه مشکلات استارت، موتور و سوخت و ساز آن میشود.از بالا بردن دور موتور خودداری نید زیرا نه تنها سوخت بیشتری مصرف خواهد کرد بلکه موجب استهلاک زودرس خودرو شما خواهد شد.
9)چند نکته دیگر
کارشناسان راهنمایی ورانندگی توصیه میکنند که به خصوص در زمستان، همواره یک جعبه کمکهای اولیه و جعبه ای شامل لوازم اضطراری خودرو همراه داشته باشید، از جمله کابلهای اتصال باطری، بیلچه، ابزاری چون پیچ گوشتی، آچار، چاقوی جیبی و به خصوص در هنگام سفر کیسه خواب یا پتو، لباس گرم اضافه، جاروی کوچکی برای پاک کردن شیشه جلو، چراغ قوه با باطری اضافه، رادیو ترانزیستوری و یک کیسه شن همراه داشته باشید. اگر در یک کولاک زمستانی درگیر شدید، داخل اتوموبیل بمانید، شیشه را کمی پاین بکشید تا تبادل هوا انجام شود و با روشن نگه داشتن چراغها در معرض دید بمانید.برای هدر نرفتن سوخت، بخاری را به طور متناوب روشن و خاموش کنید
دانستنی های اتومبیل در فصل زمستان
تاریخ انتشار:95/10/30
1) شستن اتوموبیل
هوای سرد زمستان میتواند صدمات زیادی به بدنه اتوموبیل شما وارد میکند. بهترین کار این است که اتومبیل خود را در روزهای آفتابی و گرمتر زمستان بشویید و بدنه آنرا با واکس یا پولیش مقاوم و مناسبی بپوشانید تا هم درخشندگی آن ماندگارتر شود هم از تاثیرات سرما بر بدنه آن کاسته شود. اگر روی بدنه خودرو شما خراشها یا پریدگیهایی هست حتما آنها را با مقداری رنگ مخصوص اتوموبیل – که میتوانید از تعمیرگاه یا از فروشگاههای مجهز لوازم اتوموبیل تهیه کنید – بپوشانید. هرگز اجازه ندهید رنگ آستر، حتی در سطوح کوچک، در معرض آب و هوای زمستانی قرار گیرد، زیرا مشکلات بزرگ ناشی از زنگ زدگی بدنه میتواند از همین خراشهای کوچک ایجاد شود
2)برای داشتن دید واضح تجهیز شوید
پنجره ها ی خودرو در ماههای زمستان به توجه خاص نیاز دارند. برای جلوگیری از تشکیل لکه های یخ بر روی شیشه، تیغه های برف پاک کن خودرو را با تیغه مخصوص زمستان تعویض کنید. این تیغه ها تماس نزدیکتری با شیشه دارند و آنرا بهتر پاک میکنند. علاوه بر این به محفظه مخصوص آب شستشوی شیشه مقداری ضدیخ بیافزایید. اگر شیشه جلوی خودرو ترک دارد – حتی ترکی بسیار کوچک – آنرا فورا ترمیم کنید.
3)باطری خودرو را بررسی کنید
اگر باطری اتوموبیل شما دو سال عمر کرده است، به نزدیکترین محل خدمات خودرو بروید و بخواهید تمام سیستم شارژ اتومبیلتان را بررسی کنند. معمولا بعید است که باطریهای کهنه در هوای سرد بتوانند اتوموبیلتان را روشن کنند. در واقع به محض اینکه دمای هوا به صفر برسد باطری کهنه 60% قدرت خود را از دست میدهد. یکی از نشانه های بارز باطری ضعیف، صدای ناله مانند و خرخر موتور است. اگر چنین صدایی شنیدید، اتوموبیل خود را به تعمیرگاه ببرید. در ضمن ممکن است مشکل باطری به خاطر فعل وانفعالات شیمیایی (خوردگی) یا شل بودن بستها و کابلها باشد. با یک بررسی کوتاه متوجه خواهید شد که چنین مشکلی وجود دارد یا خیر. اگر خوردگی یا سولفاته شدن باطری در بخش خارجی آن باشد، میتوانید آنرا با دستمالی آغشته به محلول آب و جوش شیرین تمیز کنید. آب باطری را هم چک کنید. توجه کنید که آب باطری باید روی صفحه های الکترود را بپوشاند
4)حفظ اصطکاک مهم است
تایرهای چند منظوره جدید، گران قیمت و در بسیاری موارد غیر ضروری هستند. جا به جا کردن تایرهای جلو و عقب با یکدیگر به طور منظم، اقتصادی ترین روش نگهداری از آنها است. بهتر است تایرها، به خصوص در اتوموبیلهای دیفرانسیل جلو، اسپورت و بارکش های سبک که چرخهای جلو از جلو به عقب به طور ناهماهنگ ساییدگی پیدا میکنند، هر 5000 کیلومتر جا به جا شوند.
فشار هوای داخل تایرها باید هرماه چک شود اما این کار باید پس از خنک شدن چرخها انجام شود. زمانی که مشغول بررسی تایرها هستید به آج آنها توجه کنید. آج تایر باید به قدری باشدکه روی زمین لغزنده و برفی اصطکاک کافی داشته باشد. در ضمن تایر یدکی و جک خودرو را نیز چک کنید و مطمئن شوید که در شرایط مطلوب قرار دارند.
دانستنی های اتومبیل در فصل زمستان
5)چراغها را روشن کنید
یک اصل مهم در رانندگی زمستانی، دیدن و دیده شدن است. ابتدا تمام چراغها ی اتومبیلتان را روشن کنید و گشتی به دور آن بزنید. اگر لامپ سوخته ای میبینید آنرا تعویض کنید. سپس با کمک یک دوست چراغهای راهنما، چراغ چشمک زن، چراغ ترمز و دنده عقب را چک کنید. در داخل اتوموبیل هم از سالم بودن چراغ داشبورد و چراغهای صفحه راهنما اطمینان حاصل کنید. هر مشکلی را یادداشت کنید و در اولین فرصت آنرا برطرف کنید
آیا می دانید دستکاری کیلومتر خودرو را چگونه میتوان تشخیص داد؟
تاریخ انتشار:95/10/25
?کم کردن کیلومتر یکی از روش های اصلی دلالان برای فروش خودرو به قیمتی گران تر است.این موضوع که اکنون به شغلی برای بعضی از تعمیرکاران غیرمعتبر تبدیل شده است، یک ضایعه اجتماعی است و از نظر قانونی جرم به شمار می آید.
زیرا باعث افزایش کلاه برداری در خرید و فروش خودروها می شود و متاسفانه قانون گذار برخورد قاطعی با این مشاغل کاذب نمی کند. هرچند که دستکاری شدن یا نشدن کیلومتر خودرو از ظواهر آن کاملاً قابل تشخیص می باشد.
به گزارش جام جم آنلاین ، البته این فعالیت غیرمجاز تنها در ایران رایج نیست، بلکه در کشور آلمان و در شهر مونیخ، در حدود ۳۰ درصد خودرو ها و در بلژیک این عدد در حدود ۸٫۶ درصد از خودروهای دست دوم است!
⭕️روش هایی که در کارشناسی کیلومتر خودرو به کار می رود به شرح زیر است:
بهترین روش برای خودروهایی که تعمیرات خود را در نمایندگی ها انجام می دهند، بررسی دفترچه نمایندگی و آگاهی از کیلومترهای ثبت شده در آن نسبت به تاریخ است.
در بعضی از خودروها کیلومتر اصلی خودرو در کامپیوتر مرکزی آن ثبت می شود. می توانید با استفاده از دستگاه دیاگ، کیلومتر خودرو را بررسی کنید و بدانید در کیلومتر واقعی چه عددی ثبت شده است. به عنوان مثال در پژو پرشیا های ساخت پیش از سال ۹۱ می توان با استفاده از دیاگ کیلومتر واقعی را تشخیص داد.
ظواهر کلی خودرو از وضعیت کارکرد آن خبر می دهد. می توانید با بررسی اینکه پدال گاز و غربیلک چقد سائیدگی دارند و یا اینکه رادیاتور خودرو و رودری در چه وضعیتی هستند، آن را بررسی کنید که این موضوع تا حد زیادی به تجربه شما در خرید و فروش خودرو بستگی دارد.
با وجود ارائه راهکارهای فوق پیشنهاد می شود، اگر مایل به خرید خودرو از فروشنده های سطح شهر هستید، ابتدا آزمون کنید که آیا فروشنده دلال خرید و فروش خودرو است یا اینکه واقعاً مصرف کننده بوده است. همچنین استفاده از کارشناسی خودرو کاملاً منطقی و عقلانی به نظر می رسد.
اصطلاحاتی که در دستگاه دیاگ کاربرد دارند :
تاریخ انتشار:95/10/18
ECU
✅واحد کنترل الکترونیکی
sensor
✅سنسور،حسگر
air temperature sensor(ATS)
✅سنسور دمای هوای ورودی
manifold absolute pressure(MAP)
✅سنسور فشار هوای ورودی
throttle position sensor(TPS)
✅سنسور موقعیت دریچه گاز
engine speed sensor(ESS)
✅سنسور دور موتور
crankshaft position(CKP)
✅سنسور دور موتور
vehicle speed sensor(VSS)
✅سنسور سرعت خودرو
camshaft position sensor(CPS)
✅سنسور موقعیت میل بادامک
knock sensor
✅سنسور ناک(ضربه یا کوبش)
lambda sensor
✅سنسور اکسیژن
oxygen sensor
✅سنسور اکسیژن
coolant temperature sensor(CTS)
✅سنسور دمای مایع خنک کننده
water temperature sensor(WTS)
✅سنسور دمای مایع خنک کننده
actuator
✅عملگر
injector
✅انژکتور
fuel pump
✅پمپ بنزین
double coil
✅کویل دوبل
ignition coil
✅کویل جرقه
stepper motor
✅استپر موتور،موتور پله ای
double relay
✅رله دوبل
canister purge valve
✅شیر برقی کنیستر
mil lamp
✅چراغ چک
دانستني هاي فني خودرو در مورد واشر سر سیلندر
تاریخ انتشار:95/09/28
✳️ کار واشر سر سیلندر :
1 جلوگیری از مخلوط شدن آب و روغن.
2 جلوگیری از خروج کمپرس
3 آبندی نمودن سرسیلندر به بدنه سیلندر
❎ چه هنگام واشر سرسیلندر می سوزد؟
1 کم بودن آب رادیاتور
2 گرفتگی مجراهای گذر آب در موتور به خاطر رسوب.
3 خنک نشدن آب رادیاتور در اثر رسوب یا نقص فنی در پروانه ی هوا.
4 وجود نقص فنی در ترموستات (زنگ زدگی / خوردگی / رسوب ).
5 عدم گردش آب در سیستم خنک کننده ی موتور بدلیل نقص فنی واتر پمپ (رسوب در فیبر و فنر / یا خورده شدن پروانه واتر پمپ )
6 نشت شیلنگهای ورودی و خروجی آب رادیاتور به دلیل ترک یا شل بودن بست ها.
❌ علائم سوختگی واشر سر سیلندر :
?خارج شدن آب از اگزوز.
?گرم کردن موتور.
?ورود کمپرس در داخل رادیاتور (جوش کاذب)
?کمی کشش موتور.
?قاطی کردن آب و روغن(شیری رنگ شدن روغن موتور که میتوان توسط گیج از آن اطلاع یافت)
?دیر روشن شدن و بد کار کردن
چند پرسش پاسخ خودرویی
تاریخ انتشار:95/09/18
1-اگر دیسک و صفحه به اصطلاح ضعیف شود و مالک خودرو نسبت به تعمیر آن اقدام نکند چه مشکلی ممکن است برای خودروبه وجود آید؟
✅ضعف يا كاهش ضخامت ديسكو صفحه كلاچ منجر به هدررفت انرژي خواهد شد كه پيامدهاي آن، كاهش كشش و توان خودرو، افزايش مصرف سوخت،افزايش گرماي توليدشده در مجموعه انتقال نيرو و در حالت هاي شديد، ايجاد آسيب به قسمت هاي ديگر است.
2- فرق سیستم انتقال قدرت ME با BE4 و BE3 در چیست؟کدام بهتر است؟
✅جعبه دنده هاي مختلف كه براي شناسايي در زنجيره تامين قطعات ازكدهاي متفاوتي استفاده مي كنند، براي محصولات مختلف و پيشرانه هاي متناسب با خود طراحي شده اند. در واقع تفاوت ميان جعبه دنده هاي مختلف، در تعداد دنده وضرايب و نسبت هاي آن هاست تا در خودروهاي متنوع قابليت استفاده داشته باشند؛مثال تفاوت گيربكس پيكان سواري با پيكان وانت اين است كه ضريب دنده ها درپيكان وانت سنگين تر است تا خودرو بتواند بار سنگيني را كه بر آن قرار گرفته حمل كند و در عوض به دليل زياد بودن نسبت دنده ها، حداكثر سرعت كم تري نسبت به مدل سواري دارد.
3- یک دستگاه پژو ۴۰۵ دارم که فرمان آن در سرعت ۱۰۰ تا ۱۰۵ آن هم هنگام حرکت نه هنگام ترمز زدن، لرزش دارد دلیل چیست؟
✅لرزش فرمان در سرعت هاي بالا معمولا به دليل بالانس نبودن چرخهاست، اما اگر اين اتفاق فقط در هنگام استفاده از ترمز مي افتد، ممكن است به دليل اشكال در جلوبندي و يا تاب داشتن ديسكهاي ترمز بشد.توصیه می شود از دیسک های ترمز استاندارد استفاده شود.
4- از لحاظ اقتصادی و نگهداری کدام موتور بهتراست؛ ایي اف 7 یا تی یو 5؟
✅هر دو پيشرانه از فن آوري بالایی برخوردارند و مصرف سوخت كم وبيش مشابهی دارند، اما از نظر قطعات يدكي، پيشرانه تي يو 5 فراواني بيشتري دارد و به همين خاطر هزينه كمتري خواهد داشت.
5- چرا شتاب پژو 405 مدل 2000 در سربالایی کم می شود؟
✅طبيعي است كه در همه وسايل نقليه، هر نوع بار اضافه بر موتور از جمله افزايش تعداد سرنشين يا بار، سربالايي و يا باد مخالف، بر عملكرد آن تاثير منفي يا كاهنده خواهد داشت و مختص یک خودرو نيست. اما اگر فكر مي كنيد كه اين كاهش شتاب، غيرطبيعي است شايد علت آن تنظيم نبودن موتور يا ضعف ديسك و صفحه كلاچ باشد.
6- حداکثر قدرت موتور در پایه بنزینی محاسبه می شود یا گازسوز؟
✅در پيشرانه هاي دوگانه سوز، مشخصه هاي عملكردي نظير حداكثر قدرت، حداكثر گشتاور، ميزان مصرف سوخت، شتاب صفرتاصد و امثالهم در دو حالت بنزيني و گازسوز اندازه گيري و به همين صورت نيز در مشخصات فني خودرو قيد مي شود.
7- پس از طی مسافتی با بنزین و تعویض به گاز، خودرو با اولین توقف خاموش می شود و خاموش شدن چندین بار تکرار می شود تا به حالت عادی برگردد. استپر گاز و بنزین را سرویس کردم ولی فرقی نکرد؟
✅چنين موردي ممكن است به دليل خارج شدن ايي سي يو از تنظيم هم باشد و در هر صورت بهتر است خودرو از نزدیک بررسي شود.
8- برای هواگیری رادیاتور خودروی روآ ابتدا باید شیلنگ بخاری را هواگیری کرد یا روی رادیاتور را؟ ؟
✅معمولا بخارات آب در بالاترين نقطه سطح آب قرار مي گيرد، به همين خاطر لبه ترموستات بهترين جا براي هواگيري است. روي هوزينگ ترموستات پژو روآیک والو يا سوپاپ هست كه از نظر استاندارد، محل هواگيري است و به دليل باز بودن مدار سيستم خنك كننده اين خودرو،هواگيري آن ارتباطي با بخاري ندارد. البته اگر رادياتورتان دو شير داشته باشد، شير پا ييني براي خروج آب و شير بالايي براي ورود است كه از بالايي براي اين كار هم مي توان استفاده كرد.
9- سوپرشارژر روی موتور تی یو 5 خودرو 206 جواب می دهد؟
✅اضافه كردن انواع شارژرها و به ويژه سوپرشارژر كه در داخل موتور و با اتصالات مكانیکی نصب مي شود، حتما بايد توسط خودروساز يا نماينده مجاز آن صورت گيرد، چرا كه غير از نصب فيزیکي آن، تغييرات ديگري از جمله تغييرات نرم افزاري هم نياز دارد كه از عهده افراد متفرقه بر نمي آيد.
آیا می دانید باید خودروی خاموش خود را در زمستان گرم کنید؟
تاریخ انتشار:95/09/01
دنیایخودرو- مهندس بابک وفایی: احتمالاً در یک صبح سرد زمستانی هیچ چیز سختتر از جدا شدن از رختخواب گرم نیست به خصوص که بخواهید برای رفتن به سر کار سوار بر خودرویی شوید که از شب قبل در خیابان مانده و اکنون دمای داخلیاش دست کمی از دمای داخلی فریزر خانه ندارد! البته شما در این احساس تنها نیستید اما باید بدانید راه حل این مشکل هم توسط افرادی که احتمالاً مشکل مشابهی داشتند طراحی شده است.
زمستان هر چند از یک سو با بارش برف (و البته تعطیلات گاه و بیگاه) دوستداشتنی است اما سرمای این فصل میتواند به قاتلی برای خودروها و البته عاملی برای افزایش مصرف سوخت تبدیل شود ضمن آنکه نشستن در یک خودروی سرد بدون شک یکی از آزاردهندهترین تجربههای صبح گاهی خواهد بود. به همین منظور سیستمهای طراحی شدهاند تا خودرو را پیش از ورود راننده و بدون آنکه نیاز به روشن کردن موتور خودرو باشد گرم کنند تا از این طریق بتوانند مانع از آسیب به موتور و البته اختلال در راحتی راننده شوند. اما پیش از هر چیز بهتر است در ابتدا نگاهی کوتاه به مشکلاتی داشته باشیم که روشن کردن یک موتور سرد میتواند به دنبال داشته باشد.
زمستان قاتل!
در سالهای دورتر، دیدن خودرویی که در هوای سرد با استارتهای مکرر روشن نمیشود به هیچوجه عجیب نبود. تنظیم نبودن کاربراتور، خرابی ساسات، تنظیم نبودن موتور و … از جمله دلایل روشننشدن خودروها در هوای سرد بود که البته در خودروهای انژکتوری تا حدود زیادی بر طرف شده است و این خودروها تقریباً میتوانند بدون مشکل در روزهای سرد روشن شوند اما این روشن شدن آسان در سرمای زمستان چندان بیضرر هم نیست.
آسیب به موتور در هوای سرد از لحظه استارت آغاز میشود، جایی که به دلیل سرمای هوا روغن موتور غلیظ شده و نمیتواند به درستی پوشش لازم را بر روی سطوح مختلف داخلی موتور ایجاد کند. این مسأله هر چند با استفاده از روغنهای چند درجهای و یا روغنهای ویژه زمستان تا حدودی قابل حل است اما در نهایت نمیتوان به طور کامل آن را از میان برد.
از سوی دیگر یک موتور سرد، منبع آلایندگی بالایی برای محیطزیست است. در دمای پایین کاتالیزورهای منبع اگزوز نمیتوانند به خوبی به وظیفه خود عمل کنند چرا که ساختار آنها به گونهای است که باید برای رسیدن به حداکثر کارایی کاملاً گرم شوند و همین مسأله باعث میشود آلایندگی موتور بیشتر از حالت گرم باشد. در شرایطی که کاتالیزور سرد است، عملاً میتوان آن را خارج از مدار در نظر گرفت چرا که تمامی گازهای آلاینده و به ویژه اکسیدهای نیتروژن را بدون تغییر به جو زمین روانه میکند. برای جلوگیری از این موضوع البته راه حلهایی ابداع شده است که شامل نزدیکتر کردن کاتالیزور به موتور، استفاده از گرمکن برقی و … میشود که بعضی از آنها هزینهبر هستند ضمن آنکه تنها میتوانند بخشی از مشکل آلایندگی خودروها را در هوای سرد برطرف کنند چرا که یکی دیگر از منابع آلایندگی خودرو در هوای سرد، ترکیب سوخت و هوای موتور است.
در هوای سرد، سوخت، بدنه موتور و هوای ورودی به موتور همگی سرد هستند و به همین دلیل عمل تبخیر سوخت و احتراق به خوبی صورت نمیگیرد. در این شرایط سیستم مدیریت موتور برای روشن نگه داشتن موتور و البته رساندن سریعتر آن به دمای ایدهآل، نسبت سوخت و هوا را بر هم میزند و حتی گاهی در هوای بسیار سرد این نسبت به 1:1 نیز میرسد. این سوخت اضافی در سیلندر به دلیل سرما و البته بر هم خوردن نسبت استوکیومتری، به خوبی نمیسوزد و همین مسأله آلایندههای متعددی را ایجاد میکند. این روند در چند دقیقه اول کار موتور (بدون توجه به میزان فشاری که بر موتور وارد میشود) وجود دارد و پس از آن به مرور با گرم شدن موتور، این نسبت به حالت استاندارد باز میگردد و آلایندگی موتور نیز کاهش پیدا میکند.
یک راه حل گرم
هر چند از دید کارشناسان، مشکلات زیستمحیطی یک موتور سرد، بسیار با اهمیت است اما آنچه برای رانندگان اهمیت دارد، آسایشی است که یک خودروی گرم میتواند در زمستان داشته باشد. برای رسیدن به این آسایش گاهی راننده پیش از آنکه سوار بر خودرو شود موتور خودرو را روشن میکند تا پس از چند دقیقه و گرم شدن موتور بتواند به محض سوار شدن به خودرو از سیستم گرمایشی خودرو استفاده کند که البته در نهایت منجر به مصرف سوخت بیدلیل میشود. برای رفع این مشکلات، سیستمهایی در بازار موجود است که با نام Parking Heater شناخته میشود (و میتوان آن را سیستم گرمایش زمان پارک ترجمه کرد). این سیستمها به گونهای طراحی شدهاند که دقایقی پیش از سوار شدن راننده به خودرو (از طریق یک ریموت و یا به صورت خودکار با استفاده از تایمری که از سوی راننده تنظیم شده است) به کار میافتند و بدون آنکه نیازی به روشن شدن موتور خودرو باشد، فضای داخلی کابین را گرم میکنند و در ادامه موتور خودرو نیز بدون آنکه روشن شده باشد گرم میشود. به این ترتیب راننده در خودرویی مینشیند که از قبل گرم شده است و موتور خودرو در حالی استارت میخورد که گرم است.
اساس کار این سیستمها بسیار ساده است میتوان تا حدودی آن را مشابه سیستم شوفاژ منازل دانست. این سیستم به طور کلی بر اساس یک مشعل کوچک که از سوخت خودرو استفاده میکند استوار است و این مشعل وظیفه گرم کردن آب را بر عهده دارد و به دنبال آن فضای داخلی خودرو از طریق سیستم گرمایشی آن گرم میشود. سوخت این سیستم از سوخت خودرو تأمین میشد. به این منظور یک مدار سوخت و یک پمپ سوخت جداگانه از باک سوخت خودرو به سمت بخش تولید گرمای سیستم که در اصل یک مشعل کوچک است و معمولاً در زیر کاپوت نصب شده کشیده میشود. این سوخت در مشعل پاشیده میشود و با کمک هوا میسوزد. سوخت تولید گرما میکند اما این گرمای مستقیم را که ناشی از شعله است نمیتوان به داخل کابین خودرو هدایت کرد. اما خوشبختانه راه حل آمادهای در خودروها وجود دارد که میتوان بدون تغییر زیادی از آن بهره برد و آن سیستم بخاری خودروها است. بخاری خودروها ساختار سادهای دارد و در اصل میتوان آن را یک رادیاتور و فن دانست که گرمای موتور را به داخل اتاق میفرستد. به این ترتیب وقتی راننده درجه هوای داخلی کابین را بر روی گرما قرار میدهد، جریان آب گرم موتور در داخل رادیاتور بخاری به جریان میافتد و فن برقی با دمیدن هوا به آن، هوای گرم تولید کرده و این هوای گرم به داخل اتاق خودرو فرستاده میشود.
سیستم گرمایش زمان پارک هم از همین سیستم استفاده میکند اما یک مشکل در این بین وجود دارد و آن جریان آب است. جریان آب موتور خودرو در حالت روشن بودن، توسط واتر پمپ تأمین میشود ولی موتور خاموش فاقد جریان آب است و برای رفع این مشکل، سیستم گرمایش زمان پارک از یک پمپ آب کوچک جداگانه استفاده میکند. این پمپ، آب را به سمت مشعل به جریان میاندازد. آب سرد در اطراف پوسته مشعل (که معمولاً به دلیل تبادل حرارت از جنس آلومینیوم است) به جریان میافتد و گرم میشود و این آب گرم به سمت رادیاتور بخاری خودرو حرکت کرده و موجب گرم شدن داخل کابین میشود و در ادامه به سمت موتور میرود و با گردش داخل موتور، پوسته آن را نیز گرم میکند تا به این ترتیب از آلایندگی موتور به دلیل استارت سرد جلوگیری کند. آب موجود در سیستم در یک سیکل بسته به صورت پیوسته همین مسیر را طی میکند و این عمل تا زمانی ادامه پیدا میکند که دما به درجهای که از سوی راننده تعیین شده برسد و یا راننده به صورت دستی سیستم را خاموش کند.
مزایا
مهمترین مزیت این سیستم را بدون شک میتوان در راحتی راننده در روزهای سرد دید چرا که به این ترتیب راننده سوار بر خودرویی میشود که کاملاً گرم است. از سوی دیگر، گرمای داخلی اتاق میتواند یخ و برفهای احتمالی موجود بر روی شیشه خودرو را نیز آب کند و ایمنی رانندگی در یک روز سرد را بالا ببرد. اما مهمتر از اینها، کاهش آلایندگی است.
بر اساس ارزیابیهایی که بر اساس NEDC (سیکل حرکتی جدید اروپایی) انجام شده است، در دمای هفت درجه زیر صفر و در یک رانندگی 20 دقیقهای، موتورهای بنزینی که از سیستم گرمایش زمان پارک بهره میبردند و در زمان استارت زدن گرم بودند، 53درصد آلایندگی هیدروکربن و اکسیدهای نیتروژن و 54درصد آلایندگی مونواکسید کربن کمتری نسبت به موتورهایی که به صورت سرد استارت خوردهاند و در طی مسیر گرم شدهاند داشتند. این کاهش، در مورد موتورهای دیزل اندکی کمتر است و در زمینه اکسیدهای نیتروژن و هیدروکربنها به 18 و در زمینه مونواکسید کربن به 15 درصد میرسد.
در کشورها و مناطق سردسیر، این سیستم را میتوان در بازار یدک و پس از خرید خودرو نصب کرد ضمن آنکه بعضی از خودروسازان همچون ولوو، این سیستم را به عنوان یک آپشن و در کارخانه بر روی خودروها نصب میکنند. با توجه به اینکه این سیستم به طور مستقیم با سوخت خودرو در ارتباط است، ایمنی در آن از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل آزمونهای ویژهای برای آن طراحی شده است.
آیا می دانید ( دانستنی های زمستان)؟؟؟
تاریخ انتشار:95/08/24
يخ زدگي شيشه جلوي خودرو، معمولا يکي از عوارض متداول وسايل نقليه در فصل زمستان است. غالبا شيشه جلوي خودرو، پوشيده از يک قشر يخ مي شود که آن را بايد تراشيد ولي نه با هر وسيله اي که در دسترس باشد. براي اين کار لازم است موتور را روشن کنيد تا يک منبع حرارتي داشته باشيد ولي بلافاصله پس از روشن کردن، دريچه بخاري را باز نکنيد و در اين فرصت، قشر نازک يخ روي شيشه را با يک برفک تراش پلاستيکي که داراي دنده هايي ريز مي باشد، به دقت بتراشيد. البته به خاطر داشته باشيد که به منظور جلوگيري از خراش شيشه، نبايد زياد به آن فشار آوريد.
تيغه هاي برف پاک کن را براي آزاد ساختن از حالت چسبندگي، به شيشه نکشيد زيرا ممکن است لاستيک تيغه ها پاره شود.
برف تراش معمولا مجهز به يک زبانه لاستيکي براي پاک کردن شيشه هاست که از اين زبانه براي ادامه تراش برفک شيشه استفاده مي شود. پس از آن، دريچه بخاري را باز کنيد. در اين فرصت، موتور هم به يک حرارت معين رسيده است. براي جلوگيري از اين عارضه، شما مي توانيد به هنگام شب، يک روزنامه زير برف پاک کن ها بگذاريد، ولي اين احتمال هم وجود دارد که صبح وقتي به سراغ ماشين مي رويد، مشاهده کنيد که روزنامه به شيشه چسبيده است.
نحوه انتخاب لاستيک در زمستان
در زمستان بايد از لاستيک هاي آج دار درشت استفاده نمود. بايد اذعان داشت که لاستيک هاي برفي که براي استفاده در مواقع برف ساخته شده اند و به صورتهاي مختلف، عرضه مي گردند; همين که به زمينهاي يخبندان مي رسند با لاستيک هاي معمولي، تفاوت زيادي نخواهند داشت، از اين رو، بديهي است که بايد از لاستيک هاي ميخ دار استفاده کرد و يا از زنجير چرخ بهره جست.
لاستيک ها انواع بسيار دارند ولي لاستيک هاي راديال، شايد بهترين نوع لاستيک در تمام چهار فصل باشند; چنانکه مي توان از آنها در مواقعي که برف و بوران کمي حاکم است نيز استفاده کرد. اما هرگز لاستيک هاي معمولي و لاستيک هاي راديال را با هم مورد استفاده قرار ندهيد چرا که واکنش هر کدام با ديگري متغير بوده و سبب مي شود در لحظات بحراني، کنترل فرمان به راحتي از دست راننده خارج گردد و حادثه آفرين شود. پس در زمستان، سعي کنيد لاستيک هايي با آج درشت را در چرخ هاي متحرک نصب نماييد. خودروهاي ديفرانسيل جلو و موتور جلو به علت تقسيم وزن بر روي اکسل جلو، در زمستان ازخصوصيات بهتري برخوردارند.
آیا روش صحیح گرمکردن خودرو پیش از حرکت در هوای سرد را می دانید؟
تاریخ انتشار:95/08/18
روش صحیح گرمکردن خودرو پیش از حرکت در هوای سرد
صبح سرد زمستانی از رختخواب گرم خود دل میکنید و به سمت خودرویی میروید که در هوای سرد بوده و احتمالاً شیشهی جلوی آنهم از برف و یخ پوشیده شده است. چه باید کرد؟
درباره نحوه مراقبت از خودرو، نکات و راهحلهای مختلفی دهان به دهان میچرخند. آیا واقعا اینها جنبه علمی دارند یا …
برای گرم شدن خودرو چقدر فرصت میدهید؟
مبحث گرم کردن موتور خودرو در فصل زمستان ازآنجا نشئت گرفته که یک خودروی سرد آمادگی حرکت ندارد. چگالی سیالات داخل خودرو نظیر روغنموتور یا گریس در فصل سرد افزایش یافته و سفتتر میشوند؛ در نتیجه هر وسیلهای در فصل زمستان نیاز دارد اندکی گرم شود تا فعالیت مطلوبتری داشته باشد. باور عمومی بر این است که باید چند دقیقه پس از استارت زدن اجازه دهید دمای این سیالات کمی افزایش یابد تا از فرسایش موتور کاسته و بر عمر آن افزوده شود.
این در حالی است که متخصصین میگویند خودرو متوقف با موتور روشن نهتنها دردی را دوا نمیکند، که مشکلسازتر هم خواهد بود. موتور ماشین بهوسیلهی مخلوطی از هوا و بنزین به گردش میافتد، در هوای سرد مصرف بنزین موتور افزایش مییابد. با ورود حجم زیاد سوخت به محفظهی احتراق، خودرو به روغنریزی میافتد. هرچقدر که روغن بیشتری از خودرو دفع شود روغنسوزی موتور بیشتر و کارایی آن کمتر میشود. از مبحث تکنیکی که خارج شویم در یک کلام؛ روشن نگهداشتن موتور خودرو متوقف در هوای سرد برای طولانی مدت مضر است.
اگر نتوانیم خودرو را در حالت درجا گرم کنیم پس چاره چیست؟
بهترین روش برای گرم کردن خودرو این است که بعد از استارت زدن خرامان خرامان طیِ مسیر کنید. آرام و آهسته و نه تختهگاز! در مسیر هم اگر ناگزیر به انجام اموری مثل خرید روزنامه از باجه و امثال آن بودید بهتر آن است که خودرو را روشن نگه دارید و خاموش نکنید که هم برای موتور بهتر است و هم سوخت کمتری مصرف میشود.
تا اینجای کار متوجه شدیم که حرکت کردن آرام و آهسته بلافاصله پس از روشن کردن خودرو از توقف خودرو با موتور روشن بهتر است اما فراموش نکنید که شیشههای ماشین را پیش از حرکت پاک کنید تا از چشماندازهای مسیر لذت ببرید. عدم پاک کردن شیشهی خودرو از سرما و مه یا سایر عوامل کاهندهی دید شما را به رانندهای غیرمسئول و در درجات بالاتر به عامل تصادف تبدیل میکند.
خودرو متوقف با موتور روشن نهتنها هزینهبر است بلکه احتمال خفگی بر اثر گاز مونواکسید کربن بهویژه در خودرو با پنجرهی بسته یا گاراژ و یا خودرویی که برف اطرافش را فراگرفته افزایش میدهد. گفتنی است بسیاری از خودروهای مدرن امروزی در قسمت کنسول راننده نشانگری آبیرنگ دارند و مادامیکه این چراغ روشن است باید از شتابگیری ناگهانی و شدید اجتناب کرد.
ادامه دارد . . .